Monday, 25 November 2013

Mramorni kuglof / Marble Bundt Cake

Ja stvarno volim i da spremam i da jedem kuglofe. Brzo i lako se spremaju, sastojke uglavnom imate u kući, super su za večeru, deca spakuju za užinu... A i imala sam sreće pa nisam naletela nikada na suve kuglofe. Sve koje sam spremala do sada su baš fino mekani i sunđerasti. Ali, ovaj, e ovaj, nas je potpuno oduševio. Ja lepši kuglof nisam probala nikada...

Mramorni kuglof
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 380gr brašna
  • 1 pakovanje praška za pecivo (12gr)
  • prstohvat soli
  • 3 kašike kakaoa
  • 60ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 200gr omekšalog maslaca
  • 200gr šećera
  • 4 jaja
  • 250ml mleka
  • vanila
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Dobro podmazati i posuti brašnom modlu za kuglof.
Prosejati brašno, prašak za pecivo i so. U manjoj činiji promešati kakao, 60ml mleka i 1 kašiku šećera.
Umutiti maslac i šećer, pa dodati jedno po jedno jaje neprestano muteći. Sada naizmenično dodavati brašno i 250ml mleka i dalje muteći. Na kraju dodati i vanilu. Masu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati razmućeni kakao. Obe mase sipati i plastične kese za zamrzivač, iseći jedan ugao i naizmenično sipati u modlu. Na dno modle sipati svetlu masu, u sredini nje sipati crnu, u sredini crne belu... Peći oko 45' (proveriti čačaklicom). Pečen kuglof odmah okrenuti na tanjir za služenje i posuti šećerom u prahu.

Marble Bundt Cake

Ingredients:
  • 380gr flour
  • 1 package of baking powder (12gr)
  • a pinch of salt
  • 3 tbsp cocoa powder
  • 60ml milk
  • 1 tbsp sugar
  • 200gr softened butter
  • 200gr sugar
  • 4 eggs
  • 250ml milk
  • vanilla
Directions:
Preheat the oven to 180C. Grease and dust with flour a bundt pan.
Sift the flour, baking powder and salt. In a small bowl, mix the cocoa powder, 60ml of milk and one tablespoon of sugar.
Whisk the butter and sugar, then add the eggs, one at a time. Now, add alternately 250ml of milk and flour mixture. Mix well. Finally, add a vanilla. Divide the mixture in two parts. In one, add the cocoa mixture and mix well. Pour each part in a plastic bag, snip off one corner and pour alternately each part. On the bottom of the pan pour the pale mixture, in the center of this pour the dark mixture, in center of the dark pour the pale etc. Bake for 45' (toothpick test). Baked cake invert immediately on the serving plate and dust with powdered sugar.




2 comments:

  1. Mnogo lep kuglov, posebno mi se sviđa jer je sa puterom!

    ReplyDelete
  2. E, kad ga tako nahvali, mora se probati. Još jedan kuglofoobožavalac.

    ReplyDelete