Saturday, 22 December 2012

Tiramisu keksići / Tiramisu Cookies

Vanilice,tiramisu,cheesecake.Moja top 3 slatkiša i to baš tim redom.Iz tog razloga nisam mogla da odolim keksićima koji u nazivu imaju reč 'tiramisu'...

Tiramisu keksići
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 250gr brašna
  • 100gr šećera u prahu
  • 2 žumanca
  • 120gr maslaca
  • prstohvat soli
  • vanila
za fil:

  • 150gr krem sira
  • 1 kašika ruma
  • 1/2 kašičice nes cafe
  • 1 puna kašika šećera u prahu
i još:

  • bela čokolada
  • crna čokolada
  • kakao
Priprema:
Umutiti žumanca,maslac i šećer u prahu,dodati brašno,so i vanilu i umesiti testo.Uviti ga u foliju i ohladiti oko 30'.Zagrejati rernu na 200C.Ohlađeno testo razvući na pobrašnjenoj površini na debljinu 3-4mm i modlicom seći keksiće.Ohladiti ih još 10'.Peći ih oko 8-9' da ostanu beli.Ohladiti pre filovanja.
Za fil,rastvoriti kafu u rumu.Pomešati krem sir,rastvorenu kafu i šećer u prahu.Dobijenim filom spajati keksiće.Za glazuru,otopiti belu čokoladu,pa premazati keksić i posuti rendanom čokoladom i kakao prahom.Ostaviti da prenoće i omekšaju.

Tiramisu Cookies

Ingredients for the dough:

  • 250gr flour
  • 100gr powdered sugar
  • 2 egg yolks
  • 120gr butter
  • a pinch of salt
  • vanilla
for the filling:

  • 150gr cream cheese
  • 1 tbsp rum
  • 1/2 tsp nescafe
  • 1 full tbsp powdered sugar
and:

  • white chocolate
  • dark chocolate
  • cocoa powder
Directions:
Whisk the egg yolks,butter and sugar,then add the flour,salt and vanilla and knead the dough.Wrap it in the foil and chill for 30'.Preheat the oven to 200C.On a floured surface,roll the chilled dough to 3-4mm thickness and cut into desired shapes.Chill for 10'.Bake for 8-9' to  stay white.Cool before filling.
For the filling,dissolve the nescafe in rum.Mix the cream cheese,nescafe and powdered sugar.Spread the half of the cookies with filling and top with remaining cookies.
For the glaze,spread some melted white chocolate on top of the cookies and sprinkle with grated dark chocolate and cocoa powder.Leave them overnight to soften.





14 comments:

  1. Odlično izgledaju s ovim čokoladnim strugotinama, a i prva fotka je toliko genijalna da bih najrađe zaboravila da u njima ima kave i posegnula za par komada.

    ReplyDelete
  2. Mislim da će mi postati omiljeni! MOram probati jer sam veliki ljubitelj tiramisua :)

    ReplyDelete
  3. Foarte frumoase si delicioase!!!!

    ReplyDelete
  4. Fin recept za keksiće, slične i ja radim, krema mi je isto divna jer uvijek tražim neka drukčija punjena za kekse :)

    ReplyDelete
  5. Super ideja za keksiće da budu malo drugačiji :) Izgledaju baš lijepo!

    ReplyDelete
  6. Samo da vidim rječ tiramisu, znam, da je receptič za mene :).

    ReplyDelete
  7. Em izgled, em tiramisu, em bela cokolada odozgo. Irenaaaaaa, njamsi njamsi...

    ReplyDelete
  8. Divni keksići, bukvalno se tope u ustima. Moja krema baš i nije imala okus tiramisua, izgubila se negde i ona kafa i rum :( Možda mi je sir bio malo jači. Imam pitanje, čime nanosite glazuru od bele čokolade na keksiće? Ja sam nanosila četkicom ali to baš i nije ispalo jako uredno kao što sam mislila :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvinjavam se,opasno kasnim sa odgovorom.Što se tiče fila,moguće da je do sira.Slobodno stavite više kafe ili/i ruma.A za glazuru imam neki svoj trik.Naime,čokoladu neotopljenu stavim u kesicu za zamrzivač,onako ušuškam je u jednom uglu.A onda tu kesu potopim u činiju sa vrućom vodom.Kad se čokolada istopi,isečem špic kese i samo šaram.Nema prljavog posuđa,ni haosa.Doduše kod ovih keksića to nisam radila,nego sam glazuru nanosila običnom kašičicom.Još jednom se izvinjavam zbog kasnog odgovora.

      Delete
  9. Zahvaljujem se na odgovoru, svakako ću sledeći put pokušati trik sa kesicom. U svakom slučaju, keksići su bili potpuni hit :) Pozdrav

    ReplyDelete
  10. Pozdrav, keksici izgledaju neodoljivo i imam 2 pitanja koji ste krem sir stavljali i kad kazete vanila jel mislite na stapic vanile? Veliki pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je bio najobičniji Sirko, a što se tiče vanile, to uvek ostavljam čitaocima da sami odrede. Neki koriste štapić, neki aromu, ekstrakt, neki vanilin šećer u kesicama. U principu, po meni što više vanile to bolje :)

      Delete