Trudim se da u kući uvek imamo neke sitne kolačiće za grickanje.Znam da mnogi ljudi nisu ljubitelji istih,ali mi ih svi volimo.Ja ujutro pre kafe,deca po neki onako usput,a dragi pre i posle kafe,pre i posle jela...Iako uporno tvrdi da ih ne voli :) Recept koji sledi je iz fenomenalnog kuvara,koji sam nedavno dobila i koji obožavam "The Modern Baker".Ako ste nekad u mogućnosti,kupite je.Recepti su precizni i tačni,sa prelepim slikama.
Bečki punč kolači
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
- 230gr maslaca
- 130gr šećera u prahu
- 100gr mlevenih badema
- 250gr brašna
za fil:
- 100gr džema od kajsije
- 50gr istopljene čokolade za kuvanje
- 2 kašike ruma
za preliv:
- 250gr šećera u prahu
- 2 kašike ruma
- 2 kašike vode
- 2-3 kapi crvene boje
Priprema:
umutiti maslac i šećer,pa dodati bademe i brašno i umesiti testo.Ako se lepi dodati još šaku-dve brašna.Podeliti testo na tri dela.Na pobrašnjenoj površini razvući prvi deo na debljinu od 5mm i modlom vaditi krugove prečnika 4-5cm.Ređati ih u pleh obloženim papirom za pečenje.Ostatke testa vratiti u činiju,ne razvijati ponovo,trebaće vam za fil.Razvući i drugi i treći deo i iseći krugove.Staviti da se peče na 180C oko 15', da blago porumene.Ostaviti ih da se ohlade.One ostatke testa,razvući u jednu koru i ispeći,pa ohladiti.Ohlađenu koru smrviti u činiju,dodati ostale sastojke za fil i dobro sjediniti,umesiti rukama.Na jedan krug staviti punu kašičicu fila,pa preklopiti drugim.
Za preliv,pomešati sve sastojke i staviti na laganu vatru da se sve sjedini i malo zagreje,neprestano mešajući.Umakati gornji deo keksića u preliv i ostaviti da se stegne.Od ove količine dobija se 25 keksića.
Viennese Punch Cookies
Adapted from "Modern Baker"
Ingredients:
for dough:
- 230gr butter
- 130gr confectioners' sugar
- 100gr ground almonds
- 250gr flour
for filling:
- 100gr apricot preserves
- 50gr semisweet chocolate,melted and cooled
- 2 tbsp rum
for icing:
- 250gr confectioners' sugar
- 2 tbsp rum
- 2 tbsp water
- 2-3 drops red food coloring
Directions:
Beat the butter and confectioners' sugar in a electric mixer fitted with paddle.Add almonds and flour and make smooth dough.If the dough is sticky add some more flour.Divide dough into 3 equal parts.Flour surface and roll each part of dough to about 5mm thick.Use a plain cutter to cut out 4-5cm cookies.Place them on pan lined with parchment paper anf bake in preheated oven to 180C for 15' until lightly golden brown.Cool them on wire rack.Reserve the scraps from cutting the cookies in a bowl.When the cookies are baking,arrange the scraps in a single layer on a pan lined with parchment paper.Bake as for the cookies and cool on a rack.
To make the filling,break up the cooled scraps and place them in a bowl along with all ingredients for filling.
Spread 1 tbsp of the filling on the cookie base and top with the other cookie,gently pressing them together.
For icing,mix all ingredients in a medium sausepan.Stir until smooth.Place over low heat and cook the icing until is just lukewarm.Dip top of each cookie in icing and leave it to cool.Makes about 25 cookies.
Ohhoho mogla bi se i ja potruditi da ovoga bude uskoro i u mojoj kuci:)
ReplyDeleteBas su mi dobri..svida mi se punc u njima ...:)
ReplyDeleteDivni su! Dok nisam videla recept, mislila sam da su to macarons... :)
ReplyDeleteKad sam vidjela mini fotku u najavi, pomislila sam da su macarons. Ali sad kad vidim recept, to je nešto jako jako fino.
ReplyDeletePrvo pozdrav i radujem se druzenju ubuduce:))Divan kolacic.Da li mora bas maslac ili moze i sa margarinom da se umesi testo ili sa mascu npr.Probala bih ,bas mi se svidjaju!!Hvala
ReplyDeleteStvarno liče na macaroons :)
ReplyDeleteMaja,naravno da može i sa margarinom.Ja u principu skoro uvek koristim maslac,mada znam da nekim ljudima ima preintenzivan ukus i miris.Koristi ono što voliš :)
Medeni su, onako da se fino grickaju uz caj...a svidja mi se i nezna glazura sa rumom.;)))
ReplyDeleteUpravo sam pronašla tvoj blog i veoma mi se dopada, lijepe su ti i fotografije i recepti! Ovi kolačići izgledaju baš prefinjeno, zanimljivo je da nema jaja u njima.
ReplyDeleteHvala,mignonne!
ReplyDeleteMaja,hvala puno na lepim rečima!
Jako sam znatiželjna kakvi su okusom,jer izgledom naprosto očaravaju, tako da bilježim za isprobati! :)
ReplyDeleteSavršeni su i baš zato ih neću raditi:))) Kada kreneš, ne možeš stati, a kile se samo besramno nabacuju. Ahhhhhhhh!!!!!!!!!
ReplyDelete