Kad sam bila mala nikako nisam volela svež kupus. Osim kupus salate ništa drugo nisam jela. E onda kada sam počela da kuvam za dragog i mene, malo po malo, uvodila sam i jela sa kupusom u naš jelovnik. Ali opet broj recepata mi je bio jako ograničen - pita, čorba, podvarak i to je to. Ali pre nekoliko meseci za Kurir su mi trebali baš recepti sa kupusom. Malo više sam istraživala, čitala, isprobavala i oduševila se raznovrsnošću i ukusom nekih jela. Ovde vam prenosim neke od najuspelijih recepata koje sada već i redovno spremam.
Nemačka čorba od kupusa
Nemačka čorba od kupusa
Sastojci:
- 1 kg kupusa
- 50g maslaca
- 100g slanine
- 0,5 kašičice kima u zrnu
- 200ml belog vina
- 1 litar supe
- 200ml neutalne pavlake
- 2 krompira
- so, biber
Priprema:
Kupus iseći na trakice.
Istopiti maslac, dodati slaninu, kim i kupus i
pržiti da kupus omekša. Naliti supu, vino, pavlaku, seckan krompir na kockice i
začiniti po ukusu. Kuvati da krompir omekša. Služiti uz krutone.
Krmenadle sa kupusom
Sastojci:
- 4 krmenadle
- polovina glavice kupusa
- 100g slanine
- 1 crni luk
- 2 kašike brašna
- 500ml mleka
- so,biber,ulje
Priprema:
Posoliti i pobiberiti krmenadle pa ih ispržiti da
porumene sa obe strane. Izvaditi ih iz tiganja.
Kupus iseći na pet delova.
U tiganju gde su se pržile krmenadle, ispržiti crni
luk sečen na rebarca i seckanu slaninu. Kad luk omekša dodati petine kupusa i
pržiti ga da porumeni sa jedne strane, pažljivo ga okrenuti pa ispržiti i sa
druge strane. Dodati brašno, propržiti ga par minuta i naliti mleko. Posoliti i
pobiberiti. Vratiti meso i ostaviti da ključa par minuta, pa ubaciti u zagrejanu rernu na 200C
oko 15'.
Sarme sa pečurkama
Sastojci
- 10 lista kupusa
- oko 1/2kg šampinjona
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- oko 100ml belog vina
- so, biber, ulje, majčina dušica
za sos
- 500ml paradajz sosa
- 2 čena belog luka
- oko 100ml belog vina
Priprema
Listove kupusa obariti u slanoj ključaloj vodi oko 5'. Procediti ih i ostaviti da se prohlade.
Ispržiti sitno seckan crni luk. Kad postane staklast dodati sitno seckan beli luk i seckane pečurke. Pržiti na srednjoj vatri oko 5', naliti vinom i kuvati da tečnost ispari. Posoliti, pobiberiti i dodati malo majčine dušice. Ostaviti fil da se prohladi. Da bi vam bilo lakše da smotate sarme, fil usitnite u seckalici ili ga iseckajte nožem. Na svaki list kupusa stavljati po kašiku fila i uviti u sarmu.
Za fil, na malo ulja ispržiti sitno seckan beli luk, dodati paradajz sos, pa kad proključa naliti vino. Kuvati par minuta, pa poređati sarme. Preliti ih sa malo sosa, poklopiti i kuvati na srednjoj vatri oko 10'.
Pita sa kupusom
Sastojci:
- 350g kupusa (može i više)
- 15g maslaca
- 100g sitnog sira
- 150gr praške šunke
- 50gr rendanog kačkavalja
- pola kašičice kima
- 2 kašike mleka
- 6 kora za pitu
- biber, ulje
Priprema:
Iseckani kupus ubaciti u ključalu vodu na 5'.
Procediti ga, pa propržiti na istopljenom maslacu 3-4', dodati kim i pržiti još
15'. Skloniti sa vatre i dodati sir, kačkavalj, mleko i biber.
Ređati tri kore između poprskane uljem. Na trećoj
kori na jedan kraj naređati 2 reda po 3 listića šunke i premazati filom.
Urolati i poređati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200C da porumeni.
Musaka sa kupusom
Sastojci:
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 600g mlevenog mešanog mesa
- 500ml paradajz sosa (tomatino, tomatelo)
- 1 šolja pirinča
- 1 šolja vode
- 5 lovorova lista
- 1kg kupusa
- so,biber,ulje
Priprema:
Na malo ulja ispržiti sitno seckan luk da omekša,
dodati sitno seckan beli luk, propržiti kratko pa ubaciti i mleveno meso.
Pržiti dok meso ne promeni boju. Ubaciti pirinač, 300ml paradajz sosa, vodu,
lovorov list, so i biber. Ubaciti u rernu i peći oko 15'.
Divna kolekcija receptica i sigurno cu neke isprobati, musaka i pitica posebno mame.:)))
ReplyDeleteKrasnih recepata ima, baš me zanimaju ove sarme.
ReplyDeleteSarme kao mi Poljaci pravimo :)
ReplyDeleteNi ja i Aca nikako ne volimo kupus. Ja sam čak i spremna da ga zavolim, ali on nikako... :)
ReplyDeleteOd svega ovog, posebno mi se pita dopada... Baš divno izgleda... :)
Za mene pita...
ReplyDeleteMeni je ovo sve jedno bolje od drugoga i mislim da bi i onaj tko ne voli kupus ako proba ova jela lako ga zavolio. Probala bih odmah sve, ali ipak...sarmica.... :)
ReplyDelete