Ovoga puta da se zasladimo...
Mafini sa šljivama
Bakin
kolač
Sastojci:
- 200g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150g šećera + 1 kašika
- 120ml mleka
- 60ml ulja
- 1 jaje
- pola kašičice cimeta
- 5-6 šljiva
- 1 kašika maslaca
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Dno pleha prečnika 22-24cm obložiti
papirom za pečenje.
Brašno, prašak za pecivo, šećer, mleko, ulje, jaje i cimet
ubaciti u činiju i umutiti mikserom da bude glatko i bez grudvica. Sipati masu
u pleh i po njemu poređati polovine šljiva. Šljive posuti kašikom šećera i po
testu pobacati listiće maslaca.
Peći oko 30-35'. Posuti šećerom u prahu.
Mafini sa šljivama
Sastojci :
- 60g maslaca
- 100g šećera
- 50g žutog šećera
- rendana kora pola limuna
- 2 jaja
- vanila
- 130g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 60ml jogurta
- 5-6 šljiva
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Pleh za mafine obložiti papirnim
korpicama ili ih dobro podmazati i pobrašniti.
Umutiti omekšali maslac i obe vrste šećera. Dodati koru
limuna, jaja i vanilu. Posebno pomešati brašno i prašak za pecivo. U prethodnu
masu naizmenično dodavati brašno i jogurt i lagano miksati.
Rasporediti umućenu masu do 3/4 korpica. Na vrhu poređati
tanke kriškice šljiva. Peći oko 25-30'.
Napomena: Umesto da šljive rasporedite po vrhu, možete ih i
iseckati na kockice i ubaciti u testo.
Pečene
šljive sa grčkim jogurtom
Sastojci:
- 8-10 šljiva
- 1 kašika žutog šećera
- 1 kašika meda
- cimet ili vanila
- oko 300gr grčkog jogurta
- proprženi listići badema
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Manji pleh obložiti papirom za
pečenje
Polovine šljiva pomešati sa šećerom, medom i cimetom ili
vanilom. Ubaciti u rernu i peći dok voće ne omekša.
Služiti uz grčki jogurt i posuti listićima badema.
Kolač
sa kukuruznim brašnom
Sastojci:
- 60g istopljenog maslaca
- 240ml mleka
- 3 kašike meda
- 2 jaja
- 100g brašna
- 170g kukuruznog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 6 kašike šećera
- prstohvat soli
- oko 10 šljiva
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Dno pleha 20x30cm obložiti papirom za pečenje.
Šljive iseckati i pomešati sa 3 kašike šećera.
Umutiti maslac, mleko, med i jaja. Posebno pomešati obe
vrste brašna, prašak za pecivo, 3 kašike šećera i so. U suve sastojke dodati
mokre i sve umutiti da bude bez grudvica. Masu sipati u pleh, a po vrhu
poređati šljive. Peći oko 25-30'. Posuti šećerom u prahu.
Crumble sa šljivama
Sastojci:
- oko 600g šljiva
- oko 100-150g šećera (zavisi koliko je voće slatko)
- sok od pola limuna
za mrvice:
- 200g brašna
- 100g hladnog maslaca
- 150g šećera
- 100g ovsenih pahuljica
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Pomešati prepolovljene šljive sa šećerom i limunom i
poređati u odgovarajuću vatrostalnu posudu.
Za mrvice, u brašno dodati kockice hladnog maslaca i
vrhovima prstiju ga utrljati da dobijete mrvice. Dodati šećer i pahuljice i
lagano promešati. Obilno posuti po voću i peći oko 40-45'. Služiti toplo uz
sladoled od vanile.
Brzi
tart sa šljivama
Sastojci:
- 1 list lisnatog testa
- šljive
- šećer
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Razvući testo i prebaciti ga u pleh
obložen papirom za pečenje. Po njemu poređati polovine šljiva i sve posuti
šećerom. Peći da lepo porumeni.