U životu sam probala i pravila puno slanih kolača i varijacija na temu 'Španska pita', ali ovaj recept je definitivno najbolji od svih. Pretpostavljam da je zbog belog vina u testu. Čini mi se da je čak bolji sutradan hladan (uvijen u foliju).
Slani kolač sa maslinama i slaninom
Please scroll down for English
Potrebno:
Slani kolač sa maslinama i slaninom
Please scroll down for English
Potrebno:
- 150ml belog vina
- 100ml maslinovog ulja (može i obično suncokretovo)
- 4 jaja
- 1/2 kašičice soli
- 250gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150gr rendanog kačkavalja (ementaler, u mom slučaju)
- 1 veliki luk
- 100gr slanine
- 200gr šunke
- 100gr crnih maslina
- 100gr zelenih maslina
- seckani peršun
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Duguljasti kalup za hleb podmazati i obložiti papirom.
Sitno iseckati luk, pa ga propržiti na malo ulja. Na pola prženja dodati i seckanu slaninu. Prženu mešavinu prebaciti na papirni ubrus da se ocedi.
Pomešati vino,ulje, jaja i so. U posebnoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo. Dodati brašno u mokre sastojke i promešati.Dodati i luk i slaninu, iseckanu šunku, masline, peršun i rendani kačkavalj. Prebaciti u pleh i peći oko 50' (proveriti čačkalicom).
Loaf With Olives And Bacon
Adapted from here
Ingredients:
- 150ml white wine
- 100ml olive oil (or regular sunflower oil)
- 4 eggs
- 1/2 tsp salt
- 250gr flour
- 1 tsp baking powder
- 150gr grated cheese
- 1 big onion
- 100gr bacon
- 200gr ham
- 100gr black olives
- 100gr green olives
- chopped parsley
Directions:
Preheat the oven to 180C. Grease and line a loaf pan with parchment paper.
Chop the onion finely and fry for a few minutes in some oil. In half of a cooking add the chopped bacon. Transfer to a paper towel to drain.
Mix together the wine, oil and salt. In a separate bowl, mix the flour and baking powder. Add the flour to the liquid mixture and stir. Add the onion and bacon, chopped ham, olives, parsley and grated cheese. Pour into a prepared pan and bake for 50' (toothpick test).
Pravila sam nešto slično, ali bez belog vina. Jako mi se sviđa kako izgleda, a verujem da je i super ukusa! Sličice su prelepe! <3
ReplyDeleteBoby, belo vino ga baš podiže na neki novi nivo.
Deletevolim ove slane kolače...ovaj mi se jako sviđa...sastojci obećavaju...
ReplyDeleteHvala, stvarno je dobar.
DeleteUf, uf, savršeno. Svakako radim jer je lako, a sigurna sam da je baš fino kao što kažeš. Kupujem najbolju šunku i masline:))
ReplyDeleteJedva čekam utiske. Mislim da te neće razočarati, barem mene nije.
DeleteE vidis, i ja sam pravila nesto slicno, ali bez belog vina. Moram i ovo da probam, verujem da je dobro, super ti izgleda.
ReplyDeleteHvala bogu za onaj pinterest, sad konacno mogu recepte sa blogova da dodajem u omijene. Ranije sam uvek zaboravljala sta je gde, i na kraju sam odustala.
Cmokic ;*
Ma više ni ja ne znam gde su mi svi ti omiljeni recepti (pinterest, štampani, tagovani, bookmarkovani...). Kad nas ima mnogo :)
DeleteSuper receptic, mislim da bih ceo hlepcic sama poruckala.:)))
ReplyDeletePsss, ne smem da ti kažem koliko sam ga ja poručkala :)
DeleteIt reminded me a famous Cake aux olives de Marseille! I have a recipe from my dear French girl friend. But yours looks pretty amazing too. Well done!
ReplyDeleteEto dorucka meni i kolegama sledece nedelje :)
ReplyDeleteMmmm, jako volim ove slane kolače, izdašni su i fini
ReplyDelete