Saturday, 13 October 2012

Rižoto sa paškanatom / Parsnip Risotto

Rešila sam da dam šansu nekim namirnicama koje ili malo koristim ili uopšte ne koristim ili  koristim na jedan-dva načina.Na primer,paškanat.Iako ga uvek imam u frižideru koristim ga samo u čorbama i supama.Ovoga puta sam ga ubacila u rižoto i fenomenalno se uklopio.Sledeći put ga probam pečenog...

Rižoto sa paškanatom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 250-300gr oljuštenog i sečenog na kockice paškanata
  • 100gr sečene slanine
  • 2 čena belog luka,seckan
  • 1 crni luk,sitno seckan
  • 200gr pirinča
  • 100ml belog vina
  • supa,so,biber
  • 1 kašika maslaca
  • rendani parmezan
  • puno seckanog peršuna
Priprema:
Skuvati paškanat u posoljenoj vodi da omekša.Izvaditi iz vode i procediti.Zagrejati malo ulja u tiganju,ubaciti paškanat i propržiti ga nekoliko minuta.Dodati slaninu,propržiti da bude hrskava,pa dodati i seckan beli luk.Propržiti sve još malo,pa skloniti sa vatre.
U šerpi zagrejati malo ulja,pa ispržiti crni luk da omekša.Ubaciti pirinač,propržiti,pa naliti belo vino.Kad vino ispari,dodavati malo po malo supe.Kuvati da pirinač omekša.Skloniti sa vatre,dodati maslac,so,biber i sir.Ubaciti i paškanat i slaninu,začiniti i ubaciti peršun.

Parsnip Risotto

Ingredients:
  • 250-300gr parsnips,peeled and diced
  • 100gr sliced bacon
  • 2 cloves garlic,chopped
  • 1 onion,finally chopped
  • 200gr rice
  • 100ml white wine
  • chicken broth,salt,pepper
  • 1 tbsp butter
  • grated parmesan
  • a lot of chopped parsley
Directions:
Boil the parsnips in a salted water until tender.Drain well.In a frying pan heat some oil,add the parsnips and fry for a few minutes.Add the bacon,fry until crisp,then add the garlic.Fry about 2 minutes and set aside.
Heat a few tablespoons of oil in a pan,add the onion and cook until tender.Add the rice,cook a little then add the wine.When the wine is absorbed add the broth little by little.Cook until the rice is tender.Remove from the heat,add the butter,salt,pepper and cheese.Finally,add the parsnip/bacon mixture,season to taste and sprinkle with lot of fresh parsley.


8 comments:

  1. Nešto slično sam jela danas za ručak i bilo je baš fino :) Riža je inače zbilja super za svakakve kombinacije, sviđa mi se!

    ReplyDelete
  2. U rižotu ga još nisam probala, ali pastrnjak me oduševio kad sam ga probala u Engleskoj pečenog kao prilog uz meso

    ReplyDelete
  3. australci dosta jedu paskanat kao pire i pecen..ja sam u djetinjstvu dosta jela kuvanog i danas ga volim u svim oblicima ali peceni mi je najukusniji !!
    Lije foke Irena !!!

    ReplyDelete
  4. Ovo mi tako fino izgleda, nekako pravi dasak Mediterana u jesen... paskanat svi jako volimo, on ima taj poseban, slatkasti ukus, ali isto nisam ga koristila ranije sem u supicama i corbicama, super si se setila da ga stavis u rizoto.:))

    ReplyDelete
  5. ...nikad ga nisam jela u rižotu...divna ideja!...spoj njega i parmezana, savršeno...lijep pozdrav.. :)

    ReplyDelete
  6. Obožavam rizoto, obožavam i paškrnat pa će ova tvoja kombinacija morati da se proba!

    ReplyDelete
  7. Jako fin i neobičan rižoto... Moraću i ja krenuti malo više koristiti paškanat.

    ReplyDelete
  8. Odličan i fin rižoto... Fotografije su prelijepe!

    ReplyDelete