Friday, 16 September 2011

Sendvič za ručak/Tuna Sandwiches

Imam sreće da moji najmiliji nisu zahtevni po pitanju hrane.Nije im neophodno da svakog dana za ručak imaju supu,meso,krompir,povrće...Čak i više vole kad imamo ovakve neobavezne obroke.Ovo nam je ovog leta bio jedan od najčešćih i najlepših ručkova.Tunjevinu svi volimo,a u ove sendviče sam ubacila i dosta raznovrsnog povrća,tako da ako zanemarimo majonez,dobijamo jedan sasvim zdrav obrok.Obično kad pravim sendviče,tog dana umesim i domaći hleb,pa nam je užitak potpun.Ovoga puta sam pravila hleb sa pavlakom,pa ću početi s tim receptom.

Hleb sa pavlakom 
Please scroll down for English

Sastojci:
  • 500gr brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašićica soli
  • 2 jaja i 1 žumance
  • 150ml tople neutralne pavlake za kuvanje
  • oko 100ml toplog mleka

U činiju prosejati brašno,dodati kvasac,šećer,so,umućena jaja,pavlaku i sa mlekom zamesiti testo,najbolje mikserom i nastavcima za testo.Pokriti testo i ostaviti da naraste.Duguljasti kalup za hleb podmazati i posuti prezlama.Naraslo testo ponovo premesiti,sipati u kalup i ostaviti još jednom da naraste.Celom dužinom hleba oštrim nožem napraviti rez,premazati sve vodom i staviti u zagrejanu rernu na 200C.Peći da lepo porumeni,izvaditi i prebaciti na rešetku da se ohladi.

Sendviči sa tunjevinom
 Sastojci:
  • 1 konzerva tunjevine (185gr)
  • 1 veća šargarepa
  • 1 sveži krastavac
  • 2 mlada luka
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike kisele pavlake
  • majonez
  • so,biber,limunov sok
  • zelena salata(nije obavezno,ali je mnogo bolje s njom)
  • hleb  
Pomešati tunjevinu,rendanu šargarepu,sitno seckan krastvac i mladi luk,senf,pavlaku,majonez i začinite po ukusu.Stavite da se ohladi u frižideru.Kada spremate sendviče premazati jednu krišku hleba namazom od tunjevine,stavite list zelene salate,pa drugu krišku hleba.Prijatno!

Bread With Heavy Cream

Ingredients:
  • 500gr flour
  • 10gr dried yeast
  • 1tsp sugar
  • 1 tsp salt
  • 2 eggs
  • 1 egg yolk
  • 150ml warm heavy cream
  • cca. 100ml warm milk
Directions:
Mix in a bowl all ingredients and make a soft dough with a mixer.Cover the bowl and let the dough rise until double in size.Grease bread pan and sprinkle with breadcrumbs. Knead the dough once again and pour it into a prepared pan.Let it rise again.With a sharp knife make a slash along the whole lenght of bread.
Brush the bread with water and put it in a preheated oven to 200C.Bake until golden,put it on a wire rack to cool.

Tuna Sandwiches
Ingredients:
  • 1 tuna can (185gr)
  • 1 large carrot
  • 1 cucumber
  • 2 spring onions
  • 1tsp mustard
  • 2 tbsp sour cream
  • mayonnaise 
  • salt,pepper,lemon juice (optional,but it's much better with)
  • bread
Directions:
Mix in a bowl tuna,greated carrot,finely chopped cucumber and onion.Add mustard,sour cream and mayonnaise.Season by taste.Leave it in a fridge to cool.For making the sandwiches spread tuna mixture on a slice of bread,place a lettuce over and top with another slice of  bread.Enjoy!
  

6 comments:

  1. Odlično izgleda, gotovo da mu i miris osjetim!

    ReplyDelete
  2. Hleb je tako divan skoro mirise za mene.Sa ovakvim hlebom i nije mnogo potrebnmo da rucak bude ukusan:)

    ReplyDelete
  3. Eto vidis ja opet nesto naucila !!!
    Nisam pravila kruh sa tecnom pavlakom..a sendvici su i salate u australiji skoro pa svakodnevni obrok za rucak ne obavezno na godisnje doba.

    ReplyDelete
  4. i ja ponekad pojedem sendvič za ručak, ako je ovako fin, ne bunim se!

    ReplyDelete
  5. Ja bih jela sendvice stalno u hiljadu raznih kombinacija kada bi me pustili... Stalno me zezaju da sve stavljam u sendvic. :)
    Divan hlebac... :)

    ReplyDelete
  6. jako volim tunu, rado bi da sad imam ovdje ovaj predivan sendvić, a i kruh je odličan, ja samo domaći kruh jedem, kupljene ne konzumiram već duže vrijeme

    ReplyDelete