Wednesday, 27 February 2013

Baklava Paketići / Baklava Cups

Evo još jednog primera kako možete upotrebiti svoje kalupe za mafine...

Baklava Paketići
Please scroll down for English

Potrebno
  • 80gr topljenog maslaca
  • 120gr seckanih orašastih plodova (orah,lešnik...)
  • 50gr seckanih suvih kajsija
  • 3 kašike prezli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice đumbira
  • 120gr meda
  • 2 kašike šećera
  • kora od jednog limuna
  • 6 tankih kora za pitu
Priprema
Zagrejte rernu na 180C.Podmažite kalupe za mafine.
Pomešajte orašaste plodove,kajsije,prezle,cimet,đumbir,med,šećer,koru od limuna i 3 kašike otopljenog maslaca.
Ređajte tri kore između premazane maslacem.Isecite ih jednom po dužini i dva puta po širini da dobijete 6 kvadratića.Na sredinu svakog kvadrata stavite fil i skupite ivice kora.
Poređajte paketiće u kalupe i premažite maslacem.Ponovite sa ostalim korama.Pecite oko 20' da porumene.Pospite šećerom u prahu. 

Baklava Cups
Adapted from here

Ingredients
  • 80gr melted butter
  • 120gr chopped nuts (walnuts,hazelnuts...)
  • 50gr chopped dried apricots
  • 3 tbsp breadcrumbs
  • 1/2tsp cinnamon
  • 1/2tsp ground ginger
  • 120gr honey
  • 2 tbsp sugar
  • grated zest from 1 lemon
  • 6 sheets phyllo dough
Directions
Preheat the oven to 180C.Grease a 12 muffin cups.
Mix the chopped nuts,apricots,breadcrumbs,cinnamon,ginger,honey,sugar,lemon zest and 3 tablespoons of melted butter.
Stock three sheets of phyllo dough each one brushed with melted butter.Cut from left to right at the midway points and then from top to bottow into 3 segments to make 6 total squares.In the middle of each square put the nut mixture and gather up the 4 sides of phyllo cups.Seal together firmly.
Arrange the cups in the muffin cups and brush with some melted butter.Repeat with another stack of phyllo dough.Bake for 20' until nicely golden brown.Dust with powdered sugar.

 

Sunday, 24 February 2013

Pecivo sa smokvama i sirom / Dried Figs And Cheese Buns

Neki od mojih omiljenih zimskih ukusa spojeni u predivno,mekano pecivo...
 
Pecivo sa smokvama i sirom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 50gr suvih smokava,seckanih
  • 30gr seckanih oraha
  • 50gr rendanog pekorina
  • 500gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 30gr svežeg kvasca
  • oko 300ml tople vode
  • 2 kašike ulja
Priprema:
U malo tople vode sa šećerom,razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.Pomešati brašno,so,ulje,kvasac i sa vodom zamesiti testo.Dodati smokve,orahe i pekorino i dobro umesiti testo.Prebaciti ga u nauljenu posudu i ostaviti da naraste.Premesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.Oblikovati testo u manje loptice i prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje.Ostaviti ih da rastu još 20-tak minuta.Premazati ih sa malo ulja i peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 30' (tj. da porumene).

Dried Figs And Cheese Buns

Ingredients:
  • 50gr chopped dried figs
  • 30gr chopped walnuts
  • 50gr grated pecorino cheese
  • 500gr flour
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp sugar
  • 30gr fresh yeast
  • about 300ml warm water
  • 2 tbsp oil
Directions:
In a small bowl,combine sugar,yeast and a little warm water and let stand until foamy.In a kneading bowl,mix the flour,salt,yeast,oil and adding the water knead the dough.Add the figs,walnuts and cheese and knead the dough.Transfer to a greased bowl and let stand until doubled in size.Knead again and leave to rise again.Shape the dough in small buns and arrange on a baking pan lined with parchment paper.Leave to rise for 20'.Brush slightly with some oil and bake in the preheated oven to 200C about 30' until golden brown.

Thursday, 21 February 2013

Ajme,koliko nas je - Praziluk / Leek Recipes

Već sam objavila da sam oduševljena ovomesečnom temom u igri Ajme koliko nas! Temu i to moj ljubljeni praziluk, nam je zadala ovomesečna domaćica Milica. Ovoga puta vam poklanjam tri recepta,jedan za čorbu,jedan za zapečeni praziluk sa jajima (slično,ali opet različito od Brankinog recepta) i moj omiljeni recept za salatu od praziluka. Baš me interesuje šta bi se od ovoga vama dopalo (ako bi išta,naravno)...


Čorba od praziluka i đumbira
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 2 praziluka
  • 2 kašičice sveže rendanog đumbira
  • 2 veća paškanata
  • 1 čaša belog vina
  • oko 1 l supe
  • so,biber,ulje
  • pavlaka,mlevena paprika
Priprema:
Na malo zagrejanog ulja propržiti iseckan praziluk i đumbir (2-3'). Dodajte sečen paškanat i pržite još 5'.Nalijte vino i supu i kuvajte da povrće omekša.Propasirati supu,začiniti po ukusu i poslužiti sa malo pavlake i prstohvatom mlevene paprike.

Zapečen praziluk sa jajima
Please scroll down for English

Potrebno za 4 porcije:
  • 2 praziluka
  • 4 parčeta hleba
  • 2dl bešamel sosa
  • 1 žumance
  • 4 jaja
  • 4 parčeta tost sira
  • ulje,so,biber
Priprema:
Iseckati praziluk,pa ga na malo ulja pržiti oko 10' da omekša.
U ključalu vodu spustiti jaja,kuvati 2',pa ih odmah preliti hladnom vodom.
U bešamel sos umutiti jedno sveže žumance.
U vatrostalnu posudu (ili više manjih) staviti parče hleba.Na hleb rasporediti praziluk.Na praziluk pažljivo razbiti kuvano jaje (belance bi trebalo da bude delimično kuvano,dok je žumance još uvek rovito). Na jaje sipati po jednu punu kašiku bešamela.Na bešamel staviti parče sira.Ubaciti u rernu sa uključenim grilom i zapeći par minuta da se sir otopi i ostatak belanca ispeče.

Salata od praziluka
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 1 praziluk
  • 2 mlada luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kuvano jaje
  • majonez
  • malo sirćeta,ulja,peršun,so,biber
Priprema:
Opran praziluk iseći na štapiće i poredjati na tanjir za služenje.Za preliv,pomešati sitno seckan mladi luk,beli luk,sitno seckano jaje,peršun,so,biber,dodati malo sirćeta i ulja i sa majonezom napraviti preliv.Sipati preko praziluka i ohladiti pre sluzenja.

Leek And Ginger Soup

Ingredients:
  • 2 leeks
  • 2 tsp freshly grated ginger root
  • 2 big parsnips
  • 1 cup of white wine
  • about 1 liter of stock
  • salt,pepper,oil
  • paprika,cream
Directions:
Heat some oil,add the sliced leeks and ginger and cook for 2-3'.Add the parsnips and continue to cook for 5 more minutes.Pour in the wine and stock and cook until the parsnips are tender.Puree the soup until smooth,season to taste and serve with some cream and a pinch of paprika.

Baked Leeks With Eggs

Ingredients:
  • 2 leeks
  • 4 slices of bread
  • 2 dl bechamel sauce
  • 1 egg yolk
  • 4 eggs
  • 4 slices of cheese
  • oil,salt,pepper
Directions:
Chopped the leeks and cook it in some oil for 10' until it's soft.
In a boiling water add the eggs and cook for 2'.Immediately put them in a cold water.
In the bechamel sauce add the egg yolk.
In a baking pan, put the slices of bread,on top of it arrange the leeks.Carefully break the eggs on the leeks (the egg whites should be partly cooked,while the egg yolks should be still raw).On the egg pour a full tablespoon of bechamel sauce.Add finally add the slice of cheese.Put in the oven with the broiler for 2-3' until the egg white is done and the cheese is melted.

Leek Salad

Ingredients:
  • 1 leek
  • 2 spring onions
  • 2 cloves of garlic
  • 1 boiled egg
  • mayonnaise
  • a splash of vinegar,oil,parsley,salt,pepper 
Directions:
Chopped the leek into sticks and arrange it on the serving plate.
For the dressing,mix the chopped onion,garlic,finely chopped egg,parsley,salt,pepper,vinegar,oil and mayonnaise.Pour over the leeks and chill before serving.

To je to od mene za ovaj mesec.Mada sam ušmekala jedan tart sa prazilukom i plavim sirom.Ne znam da li ću uspeti da mu odolim...

Monday, 18 February 2013

FBI Rukavice - Mimi's Kingdom

Nikad mi FBI Rukavice nisu brže prošle.Dok su prošli praznici,silne neke porodične proslave, već je bila sredina februara,a u mom folderu Mimi samo kubanski hleb.Iako se ne opterećujem igricama,FBI Rukavice volim da ispoštujem,jer znam koliko to znači izabranom blogeru.Ovoga puta sam imala i obavezu,jer je Milkica jako lepo ispoštovala moje rukavice i htela sam da joj uzvratim ako ne većom,a ono barem istom merom.
Tako da sam ovog vikenda zasukala rukave i ušla ponovo u Mimino kraljevstvo.U pomoć mi je pritekla i moja Milica koja obožava da pravi keksiće,a kod Milkice smo našli baš one koje ona voli.Bez daljeg odugovlačenja,izvolite u Mimino kraljevsto na moj način...
(Linkovi su u nazivu recepta)

Kubanski hleb

I ja sam jako slaba na domaći hleb,kao Mimi, i uživam da ga pravim.Tako da je prvo ovaj hleb došao na probu.Odličan,sa krckavom korom,mekanom sredinom i minimalnim vremenom pripreme.

Brokoli u finom sosu

Izvrstan prilog za sve ljubitelje ovog povrća.Brzo se sprema,a sos sa sirom se savršeno uklapa.Predivno...

Krekeri sa sirom,ruzmarinom i orasima

Ovo sam spremala za drage prijatelje i recept je dobio samo pohvale.Kombinacija iz snova...

Rendžer keksići

Ovaj recept je kao što sam već rekla izabrala Milica.Chocolate Chip Cookies često pravimo u kući i zbog toga volim da isprobavam nove recepte.Kod mene su bez kokosa, a sa malo više pahuljica.Potamanili smo ih onako vruće,jer su mmmm...

Konačna ocena,odličan 5+!
Naravno,ovo nije kraj mom druženju sa Miminim receptima,vrlo brzo na redu je i fina pita.
Mimi,hvala puno,unapred se radujem budućim tvojim receptima i samo nastavi tako!

Wednesday, 13 February 2013

'Red Velvet' srca / Red Velvet Hearts

Red velvet torta za Dan zaljubljenih. Znam-kliše! Ali imam želju već dugo da napravim ovu tortu, tako da mi je ovaj dan bio samo izgovor. A pošto moja Milica svaki praznik shvata veoma ozbiljno, nešto srcasto sam morala da napravim. Ko zna šta će mi tražiti za Dan državnosti :)

'Red Velvet' srca
Please scroll down for English

Potrebno za testo:
  • 4 jaja
  • 150gr šećera
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašičica sirćeta
  • 2 kašike crvene boje (tečne)
  • 65gr brašna
  • 1,5 kašika gustina
  • 25gr kakaa u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli,vanila
za fil*:
  • 75gr krem sira
  • 150ml slatke pavlake (nezaslađene)
  • 100gr šećera u prahu ili prema ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje.
Penasto umutite jaja i šećer (oko 5'). Dodajte ulje,jogurt,sirće i boju.Posebno prosejte brašno,gustin,kakao,prašak za pecivo pa ga lagano mešajući dodajte u jaja.Na kraju dodajte i so i vanilu.Masu sipajte u pleh i pecite oko 15'. Koru ostavite da se ohladi.
Za fil umutite krem sir,pa dodajte pavlaku i šećer.Sve umutite.
Kalupom isecite koru na srca,pa spajajte po dva srca između premazana filom.Filom premažite i strane i vrh srca.
Ostatke od kore sameljite da dobijete mrvice.Uvaljajte srca u mrvice.Ohladite.

*Ja sam napravila duplu količinu fila.Ispekla sam obične mafine i premazala ih filom.Dve muve jednim udarcem!



Red Velvet Hearts

Ingredients for the sponge:
  • 4 eggs
  • 150gr sugar
  • 1 tbsp oil
  • 2 tbsp yogurt
  • 1 tsp vinegar
  • 2 tbsp red food coloring
  • 65gr flour
  • 1,5 tbsp cornstarch
  • 25gr cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of salt,vanilla
for the filling*:
  •  75gr cream cheese
  • 150ml heavy cream
  • 100gr powdered sugar or by taste
Directions:
Preheat the oven to 180C. Line a big baking pan with parchment paper.
Beat the eggs and sugar until frothy and light (about 5').Add the oil,yogurt,vinegar and food coloring. In a separate bowl sift the flour,cornstarch,cocoa powder and baking powder. Slowly add to the egg mixture. Finally add the salt and vanilla.Pour the mixture to the prepared pan and bake for 15'. Leave to cool.
For the filling, whip the cream cheese.Than add the cream and finally sugar.Beat until stiff peaks are formed.
With the cookie cutter cut the sponge into heart.
Sandwich two hearts with the filing. Spread the filling on sides and top of the heart.
The leftovers of the sponge grind into crumbs. Roll each heart into the crumbs. Chill.

*I made a double batch of the filling.Bake the regular muffins and top it with the same filling.

Friday, 8 February 2013

Maneesh

Maneesh je aromatičan hleb sa Bliskog Istoka koji se obično jede uz neki dip ili njihovo meze. Testo je obično hlebno,a ono što mu daje posebnost je mešavina začina kojom se premazuje...

Maneesh
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 500gr brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice soli
  • 10gr suvog kvasca
  • 300-320ml tople vode
  • maslinovo ulje
za premaz:
  • 6 kašika susama
  • 2 kašike suve majčine dušice
  • 2 kašike suvog majorana
  • maslinovo ulje
Priprema:
U činiju stavite brašno,pa na jednu stranu sipajte šećer i kvasac,a na drugu so.Dodavajući vodu zamesite mekano,ali ne lepljivo testo.Testo dobro umesite.Činiju podmažite uljem i stavite testo.Pokrijte krpom i ostavite testo da duplo naraste.
Pomešati susam i začine pa dodajte kašiku-dve ulja da dobijete premaz.
Naraslo testo premesite i podelite na manje delove (ja sam na 7). Svaki deo oblikujte u lopticu,pa dlanom spljoštite na debljinu od oko 1cm. Dobijene lepinje poređajte na dva pleha obložena papirom za pečenje i ostavite 30'.
Zagrejte rernu na 230C.
Svaku lepinju premažite sa malo ulja,pa razmažite premaz.
Pecite oko 15' da lepo porumene.

Maneesh
Adapted from here

Ingredients:
  • 500gr flour
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tsp salt
  • 10gr instant yeast
  • 300-320ml warm water
  • olive oil
for the topping:
  • 6 tbsp sesame seed
  • 2 tbsp dried thyme
  • 2 tbsp dried marjoram
  • olive oil
Directions:
Put the flour into a kneading bowl.Add the sugar and yeast on one side of the bowl and the salt on the other side. Adding a little water at the time knead the dough.The dough should be soft, but not sticky. Put the dough in a greased bowl, cover and let it rise until doubled in size.
For the topping, mix the sesame seed, thyme and marjoram and add enough olive oil to make a thick paste.
Knead the dough once again and divide it into smaller pieces ( 7 in my case). Roll each piece into a ball and using the palm of your hands flatten it into 1cm thickness. Arrange it into 2 pans lined with parchment paper and let stand for 30'.
Preheat the oven to 230C.
Brush the surface of the dough with some olive oil and spread some topping.
Bake for 15' until golden brown.




Wednesday, 6 February 2013

Čoko pita / Choco Pie

Kad vam treba nešto brzo, a slatko...

Čoko pita
Please scroll down for English

Potrebno za koru:
  • 200gr mlevenog čoko keksa
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike mleka
za fil:
  • 130gr šećera
  • 40gr gustina
  • 600ml mleka
  • 2 jaja
  • 120gr crne čokolade
i još:
  • umućena slatka pavlaka
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C.Podmažite pleh za pite prečnika 23-24cm ili 5 manjih plehova.
Pomešajte keks,ulje i mleko,pa dobijenu masu utisnite u pleh. Pecite 12' i ohladite.
Za fil,pomešajte šećer i gustin, a posebno umutite mleko i jaja.Pomešajte ove dve smese i kuvajte na srednjoj vatri da se zgusne.Sklonite sa vatre,dodajte čokoladu i promešati da se čokolada otopi.Površinu prekrijte prijanjajućom folijom da se ne napravi korica.Ohlađen fil sipajte na koru i ukrasite pavlakom i rendanom čokoladom.

Choco Pie

Ingredients for the pastry:
  • 200gr ground choco biscuits
  • 2 tbsp oil
  • 2 tbsp milk
for the filling:
  • 130gr sugar
  • 40gr cornstarch
  • 600ml milk
  • 2 eggs
  • 120gr dark chocolate
and:
  • whipped heavy cream
Directions:
Preheat the oven to 180C.Grease a 23-24cm tart pan or 5 smaller pans.
Mix the biscuits crumbs,oil and milk,then press this mixture into the pan.Bake for 12' and cool.
For the filling,mix the sugar and cornstarch and in a separate bowl mix the milk and the eggs.Mix this two mixtures and cook over the medium heat until it thickens.Remove from the heat and add the chocolate.Stir until the chocolate is melted. Cover the surface with the stretch foil to prevent skin from forming. Spoon the cool filling over the crust and  decorate with whipped cream and chocolate shavings.





Monday, 4 February 2013

Tart sa prazilukom / Leek Tart

Svako ko me iole zna zna da sam luda za svim vrstama luka.Volim i crni i beli i mladi,a možda najviše praziluk. Dok smo dragi i ja još studirali, praktično smo živeli na prženom praziluku sa jajima. Tako da kad sam videla da nam je Milica sa bloga 'Na tanjiru' dala kao zadatak ovomesečne igre 'Ajme koliko nas je, praziluk, samo sam uzviknula 'Jeeee!!!'. Ovog meseca očekujte puno mojih recepata sa ovom magičnom biljkicom (naravno,pod uslovom da imam vremena). Za početak idemo sa jednim tartom. Inače jako volim sve vrste tartova,nekako su mi praktični i lepi na oko,a da ne pričam o tome da kombinacija ima bezbroj. Uživajte...

 Tart sa prazilukom
Please scroll down for English

Potrebno za testo:
  • 200gr brašna
  • 1 jaje
  • 120gr hladnog maslaca
  • 0,5 kašičice soli
  • 2 kašike hladne vode
za fil:
  • 500gr praziluka
  • 20gr maslaca
  • 100ml supe
  • 100ml belog vina
  • 2 jaja
  • 100gr slatke pavlake (nezaslađene)
  • 50gr kačkavalja
  • so,biber
Priprema:
Pomešajte brašno i kockice maslaca,pa prstima napravite mrvice. Dodajte ostale sastojke i zamesite testo.Stavite ga u frižider na 30'.
Za fil, praziluk isecite na trake veličine 1cm. Istopite maslac i propržite praziluk 2-3'. Nalijte supu i vino i kuvajte da tečnost ispari.
Pleh prečnika 23-24cm podmažite i obložite razvučenim testom. Na testo rasporedite praziluk. Umutitte jaja,  pavlaku,rendani kačkavalj, so i biber i prelijte po luku.
Pecite tart u zagrejanoj rerni na 220C oko 25'.

Leek Tart

Ingredients for the pastry:
  • 200gr flour
  • 1 egg
  • 120gr cold butter, diced
  • 0,5tsp salt
  • 2 tbsp cold water
for the filling:
  • 500gr leek
  • 20gr butter
  • 100ml soup
  • 100ml white wine
  • 2 eggs
  • 100ml heavy cream
  • 50gr cheese
  • salt,pepper
Directions:
For the pastry, mix the flour and butter and using your fingertips make crumbs.Add all the other ingredients and knead the dough. Chill for 30'.
For the filling, chopped the leek into 1cm long strips. Melt the butter and saute the lekk for 2-3'.Pour the soup and wine and cook until the liquid evaporates. 
Grease the 23-24cm tart pan and line with rolled pastry. Arrange the leek on the pastry. Mix the eggs, cream, grated cheese,salt and pepper and pour over the leek.
Bake in the preheated oven to 220C for 25'.