Friday, 8 February 2013

Maneesh

Maneesh je aromatičan hleb sa Bliskog Istoka koji se obično jede uz neki dip ili njihovo meze. Testo je obično hlebno,a ono što mu daje posebnost je mešavina začina kojom se premazuje...

Maneesh
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 500gr brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice soli
  • 10gr suvog kvasca
  • 300-320ml tople vode
  • maslinovo ulje
za premaz:
  • 6 kašika susama
  • 2 kašike suve majčine dušice
  • 2 kašike suvog majorana
  • maslinovo ulje
Priprema:
U činiju stavite brašno,pa na jednu stranu sipajte šećer i kvasac,a na drugu so.Dodavajući vodu zamesite mekano,ali ne lepljivo testo.Testo dobro umesite.Činiju podmažite uljem i stavite testo.Pokrijte krpom i ostavite testo da duplo naraste.
Pomešati susam i začine pa dodajte kašiku-dve ulja da dobijete premaz.
Naraslo testo premesite i podelite na manje delove (ja sam na 7). Svaki deo oblikujte u lopticu,pa dlanom spljoštite na debljinu od oko 1cm. Dobijene lepinje poređajte na dva pleha obložena papirom za pečenje i ostavite 30'.
Zagrejte rernu na 230C.
Svaku lepinju premažite sa malo ulja,pa razmažite premaz.
Pecite oko 15' da lepo porumene.

Maneesh
Adapted from here

Ingredients:
  • 500gr flour
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tsp salt
  • 10gr instant yeast
  • 300-320ml warm water
  • olive oil
for the topping:
  • 6 tbsp sesame seed
  • 2 tbsp dried thyme
  • 2 tbsp dried marjoram
  • olive oil
Directions:
Put the flour into a kneading bowl.Add the sugar and yeast on one side of the bowl and the salt on the other side. Adding a little water at the time knead the dough.The dough should be soft, but not sticky. Put the dough in a greased bowl, cover and let it rise until doubled in size.
For the topping, mix the sesame seed, thyme and marjoram and add enough olive oil to make a thick paste.
Knead the dough once again and divide it into smaller pieces ( 7 in my case). Roll each piece into a ball and using the palm of your hands flatten it into 1cm thickness. Arrange it into 2 pans lined with parchment paper and let stand for 30'.
Preheat the oven to 230C.
Brush the surface of the dough with some olive oil and spread some topping.
Bake for 15' until golden brown.




14 comments:

  1. Sto je ovo divno, ti si zakon za peciva, mnoga sam isprobala i vrhunska su!

    ReplyDelete
  2. vec osecam miris u nozdrvama, i ukus na nepcima... Mmmmm...

    ReplyDelete
  3. Fino, fino, sa začinima i bez njih :)

    ReplyDelete
  4. Za mene vrlo interesantno i inspiratvno za napravit. Jako volim ovako nešto iz daleka.

    ReplyDelete
  5. Uh, osvojio me ovaj kruh zbog tog posipa, sigurno je božanstven okus

    ReplyDelete
  6. Divan hleb, pravo je uživanje kombinovati ga sa nekim namazom.
    Ovaj posip je nešto poput one njihove mešavine začina - zaatara?

    ReplyDelete
  7. Fenomenalno! Obozavam ovakve stvarcice. Mogu misliti kako je dobro uz neki osvezavajuci umak od jogurta...

    ReplyDelete
  8. Iskreno, meni tu ništa drugo ne bi ne trebalo, same da ih grickam.

    ReplyDelete
  9. volim ovakve recepte, krasan je kruh

    ReplyDelete
  10. obožavam sezam u jako velikim količiana, divan jekruh

    ReplyDelete
  11. Gledam tvoje fotke i nikako da dodjem po receptic, jako volim te tanke hlepcice koji se prave na istoku, pa jos kad ima ovako puno susama, divotaaa!:)))

    ReplyDelete
  12. Tako tople, tek ispečene smazala bi odmah! :)

    ReplyDelete