I ako ne volite ribu,probajte je na ovaj način.
Riba u kremastom sosu
Please scroll down for English
Potrebno:
In a pan,put milk,onion,lemon zest,bay leaf and fish and bring to a boil.Cook for 5' until the fish is tender.
Riba u kremastom sosu
Please scroll down for English
Potrebno:
- 500ml mleka
- 1 crni luk sečen na šestine
- 2 dugačke trake kore limuna (samo žuti deo)
- 1 list lovora
- 450gr bele ribe
- 40gr maslaca
- 1 puna kašika brašna
- 2 kašike belog vina
- 50gr rendanog kačkavalja
- 1/2 kašičice senfa
- 3 kašike pavlake za kuvanje
- so
- biber
- 50gr prezli
- 30gr sitno rendanog kačkavalja
- 1/2 kašičice suvog ili svežeg peršuna
U šerpu staviti mleko,crni luk,koru limuna,lovor i ribu,pa dovesti do ključanja i kuvati oko 5' dok riba ne omekša.
Izvaditi ribu,mleko procediti i sačuvati.
Na vatru staviti šerpu,istopiti maslac,dodati brašno i propržiti.Naliti mlekom i skuvati gust sos.Skloniti sa vatre i dodati vino,kačkavalj,senf,pavlaku,so i biber.Ribu usitniti na male komade i dodati u sos.Sve promešati.Prebaciti sve u vatrostalnu posudu i prekriti mrvicama.Staviti u rernu ispod grila na 2-3' da porumeni.
Za mrvice,pomešati prezle,kačkavalj i peršun.
Ingredients:
- 500ml milk
- 1 onion cut in 6 pieces
- 2 long stripes of lemon zest (yellow part only)
- 1 bay leaf
- 450gr white fish
- 40gr butter
- 1 tbsp flour
- 2tbsp white wine
- 50gr grated cheese
- 1/2tsp mustard
- 3tbsp heavy cream
- salt
- pepper
- 50gr breadcrumbs
- 30gr grated cheese
- 1/2tsp dried or fresh parsley
In a pan,put milk,onion,lemon zest,bay leaf and fish and bring to a boil.Cook for 5' until the fish is tender.
Take the fish out,strained the milk and reserved.
In a small saucepan,melt the butter,add flour and cook for 1 minute.Add the milk and cook until you get a thick sauce.Remove from heat,add wine,cheese,mustard,cream,salt and pepper.Chop up the fish to small pieces and add to sauce.Stir all together.Transfer to an ovenproof dish and cover with crumble topping.Put under the grill for 2-3' until golden brown.
For crumble topping,mix breadcrumbs,cheese and parsley.
For crumble topping,mix breadcrumbs,cheese and parsley.
Nikada nisam jela ribu na ovaj način, jako mi se sviđa
ReplyDeleteHvala,Tamara!
DeleteOvo zvuči baš zanimljivo, a jednostavno. Baš ću da probam.
ReplyDeleteJavi mi kako ti se svidja :)
DeleteO svašta, za ovo prvi put čujem i sigurno je odličan način za zamaskirati ribu da neljubitelji postanu ljubitelji.
ReplyDeletePosto se riba kuva u mleku sa zacinima,kubi se njen miris,a jos kad se pomesa sa sosom niko nece pogoditi sta je u pitanju :)
DeleteOdličan recept koji bilježim. Ovdje je skoro nemoguće dobiti neku pristojnu ribu. Smrznuti fileti oslića nisu nešto, a oni bakalara su užasno skupi (600g je 45kn!). No, u ovoj kombinaciji oslić će odlično proći!
ReplyDeleteJa koristim oslic ili soma,bakalar je i ovde preskup,ako ga uopste i ima.
ReplyDeleteNesto slicno sam pravila i svidelo nam se mada mi i ovako volimo ribu na 1001 nacin :). Super recept!
ReplyDeleteRiba u mleku pa to je genijalno. Ovo je idealan receptić za one koji pošto-poto izbegavaju ribu na meniju. Šteta samo što nemože i u posnoj varijanti da se napravi.
ReplyDeleteVrlo interesantno, stavljeno na listu mora da se proba.
ReplyDeleteTeško ribi u vodu! Ja bih probala sve riblje recepte. Će javim kako je ispalo.
ReplyDeleteOvo obavezno moram isprobati! Jako volimo ribu i cetso ju jedemo, pa je neki novi nacin pripreme uvek dobrodosao... :)
ReplyDelete