Evo još jednog kolača sa višnjama.Ako volite čokoladne,kremaste i voćne poslastice,ovo vam toplo preporučujem.Kolač će biti još jedna moja ulaznica za ovomesečnu igru Ajme koliko nas je.Recept šaljem Tamari sa bloga Bite my cake koja nam je zadala temu višnje.
Čokoladni kolač sa pijanim višnjama
Please scroll down for English
Potrebno za koru:
Čokoladni kolač sa pijanim višnjama
Please scroll down for English
Potrebno za koru:
- 3 jaja
- 2 kašike vruće vode
- 100gr šećera
- 100gr mlevenih oraha
- 75gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
- 250ml mleka
- 400ml slatke pavlake (zaslađene)
- 3 kašike šećera
- 150gr čokolade za kuvanje
- 1 kašika želatina
- 200gr višanja (sveže ili smrznute,odleđene i proceđene)
- 50gr šećera
- 3 kašike ruma (može i više)
Dan ranije pomešajte višnje,šećer i rum,poklopite i stavite u frižider na 12 sati.Povremeno promešajte.
Za koru,zagrejte rernu na 200C.Pleh (25x30cm) obložite papirom za pečenje.Prosejte brašno,prašak za pecivo i kakao,pa dodajte orahe.Posebno umutite penasto jaja,vodu i šećer,pa dodajte mešavinu brašna i sipajte u pleh.Pecite oko 10' i prohladite.
Kašiku želatina pomešajte sa 3 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
Za fil,stavite na vatru mleko,250ml pavlake i šećer.Mešajte da se šećer otopi i zagrejte do tačke ključanja.
Sklonite sa vatre,dodajte usitnjenu čokoladu i mešajte da se čokolada otopi.U mikrotalasnoj ili na laganoj vatri otopite želatin i sipajte u vruć fil.Sve dobro promešajte i stavite da se hladi.Kada se krem stegne,umutite preostalu pavlaku u čvrst šlag,pa dodajte u krem i sve lagano promešajte.
Višnje procedite,a sok koje su pustile sipajte preko kore.Preko kore poređajte višnje i namažite fil.Dobro ohladite.
Chocolate Cake With Drunken Cherries
Ingredients for sponge:
- 3 eggs
- 2 tbsp hot water
- 100gr sugar
- 100gr ground walnuts
- 75gr flour
- 1 tsp baking powder
- 2 tbsp cocoa
- 250ml milk
- 400gr heavy whipping cream
- 3 tbsp sugar
- 150gr semisweet chocolate
- 1 tbsp gelatin
- 200gr sour cherries (fresh or thawed if frozen)
- 50gr sugar
- 3 tbsp (or more) rum
The day before,combine cherries,sugar and rum,cover and put it in a fridge for 12 hours.Stir occasionally .
For sponge,preheat the oven to 200C.Line a baking pan (25x30cm) with parchment paper.Sift together flour,baking powder and cocoa.Add walnuts to this mixture.In a separate bowl,with an electric mixer,beat eggs,water and sugar,then add flour mixture.Pour into prepared pan and bake for 10'.Cool slightly.
Mix the gelatin with 3 tbsp of cold water and live to swell.
In a saucepan,put milk,250ml cream and sugar and put on a middle heat.Stir until sugar dissolves and all come to a boiling point.Remove from the heat,add chopped chocolate and stir until smooth.Melt gelatin,either in a microwave or on a low heat and add to the hot cream. Stir all together and put it in a fridge.When the cream is tighten,whip the remaining cream until soft peaks form,add to the cold cream and gently stir all.Strain the cherries,and pour that juice over the sponge.On the sponge arrange cherries and spread the filling.Chill.
Kako je dobar ovaj kolac, a dekoracija na vrhu pun pogodak... bas se pitam kako si to izvela, jesi li koristila mozda neki sablon?:)))
ReplyDeleteImam šablone,poslala mi je naša zajednička prijateljica iz Amerike.Mada nešto slično sada možeš da nađeš ovde http://www.torteco.com/
DeleteJako lijepa dekoracija. Nisam ljubitelj višanja pa ne mogu komentirati kolač.
ReplyDeleteOdličan kolač i dekoracija, u prvom trenutku me podsetio na tiramisu. Beležim :)
ReplyDeleteSve što sam htjela napisati već je napisano, pa se ponavljam odlična dekoracija, odličan kolač, odlična prezentacija.
ReplyDeleteVrlo fin kolač i fantastično ukrašen!
ReplyDeleteHvala svima!
ReplyDeleteZaista sočno! Reci mi samo, da li su višnje svježe ili iz kompota ili smrznute? To mi jedino nije do kraja jasno iz recepta. Hvala!
ReplyDeleteIzvini,promeniću odmah :)
DeletePrekrasan kolač!
ReplyDeletevišnje i čokolada, jedna od mojih omiljenih kombinacija!!!
ReplyDeletekrasne kocke!
Predivan kolac i zaista odlicna kombinacija. Ali posebno me odusevila dekoracija! Obozavam takve, anikako jednom i da primenim... :)
ReplyDeleteP.S. Irena, ako te i ne izvucem kao dobitnika semenki, snaci cemo se vec za korijander... :) Pozdrav!
Uzivam!!!
ReplyDelete