Monday, 14 January 2013

Piletina sa bademima i maslinama

Ovo mi je pa možda,i omiljeni način za spremanje piletine.Uz meso odmah dobijete i sos a i krčanje se odigrava u rerni,tako je sve u svemu jako zahvalno jelo...

Piletina sa bademima i maslinama
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 4 komada piletine (batak,karabatak)
  • 3 čena belog luka
  • 1 parče hleba
  • 70gr blanširanih badema
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 100ml belog vina
  • 200ml supe (može i od kocke)
  • prstohvat šafrana
  • 50-tak grama maslina
  • so,biber,brašno,peršun
Priprema:
Na malo ulja ispržiti bademe,seckan beli luk i komade hleba.Prebaciti u multipraktik i malo prohladiti.
Piletinu posoliti i pobiberiti,pa uvaljati u brašno i ispržiti u istoj masnoći da porumeni.Ako je potrebno dodati još ulja.Izvaditi piletinu,a zatim ispržiti luk isečen na rebarca.Kad luk omekša,vratiti piletinu i zaliti vinom.Masi u multipraktiku dodati peršun i šafran i sve samleti.Kada je vino upola isparilo dodati mešavinu sa bademima i zaliti supom.Poklopiti i ubaciti u rernu na 180C oko 40'.
Nakon 40' ubaciti na krupno sečene masline i peći nepoklopljeno još 10'.

Chicken With Almonds And Olives

Ingredients:
  • 4 pieces of chicken (legs)
  • 3 garlic cloves
  • 1 bread slice
  • 70gr blanched almonds
  • 1 big onion
  • 100ml white wine
  • 200ml soup
  • a pinch of saffron
  • about 50gr olives
  • salt,pepper,flour,parsley
Directions:
Heat some oil in a pan and cook the almonds,chopped garlic and bread pieces.Transfer to the food processor and cool slightly.
Season the chicken with salt and pepper and dip each piece into the flour.Fry in the same grease until golden brown.Add some more oil if needed.Take out the chicken and then cook the sliced onion until softened. Return the chicken and pour in the wine.In the food processor add the parsley and saffron and process the mixture.When the wine is half evaporated add the almond mixture and the soup.Cover and bake at 180C for 40'.
After 40' add the chopped olives and bake uncover for another 10'. 




10 comments:

  1. jako zanimljivo i mali odmak od uobičajenog načina pripreme...

    ReplyDelete
  2. U odlično ti je ovo. Beležim!

    ReplyDelete
  3. Znači Irena, SVE što ti napraviš ja bih jela! Ovo je fenomenalno!

    ReplyDelete
  4. Ovo moram isprobati, što prije! Izgleda i zvuči fantastično!

    ReplyDelete
  5. jest, baš zahvalno jelo, i divna kombinacija

    ReplyDelete
  6. Jako lijepo izgleda makar još nisam ovako jela piletinu, treba to probat, okusi su krasni :)

    ReplyDelete