U principu, Pinterest izbegavam u širokom luku. Čini mi se da kad se tamo zaglavim satima ne mogu da se odvojim. Ali kada priuštim sebi to zadovoljstvo, postoji nekoliko recepata koji mi se uvek vrte. Koje god table da otvorim, šta god da tražim oni iskaču. Jedan od njih je i recept za ovaj azijski mramorni hleb. Azijski zato što se priprema sa tangzhong starterom. Prvi put kad sam ga pravila, pridržavala sam se mera i dobila hleb ni slatkog ni slanog ukusa. Drugi put sam povećala količinu šećera i dobila slatkast hleb koji smo pojeli uz slatke namaze. U principu, hleb ko hleb, jedino mu je interesantan taj mramorni efekat. Ovo je još jedna, mislim poslednja ulaznica koju šaljem Mireli sa bloga ...LoveAffair... koja je naša ovomesečna domaćica u igri Ajme, koliko nas je! Tema je kvasac.
Mramorni hleb
Please scroll down for English
Potrebno za tangzhong starter:
Mramorni hleb
Please scroll down for English
Potrebno za tangzhong starter:
- 25gr brašna
- 120ml vode
za testo:
- 220gr brašna
- 1-2 kašike šećera
- 1/4 kašičice soli
- 3 kašike mleka
- 50ml tople vode
- oko 10-15gr svežeg kvasca
- 20gr maslaca
- 1 puna kašika kakao praha
Priprema:
Pomešati u šerpi brašno i vodu, promešati žicom i kuvati na laganoj vatri da se zgusne (kao puding). Skloniti sa vatre, površinu prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
U toploj vodi sa malo šećera rastvoriti kvasac i ostaviti da zapeni. Pomešati brašno, ostatak šećera, so, mleko, mekan maslac, kvasac i ohlađen starter i umesiti testo. Po potrebi dodavati još brašna ili vode. Testo treba da je malo lepljivo. Testo podeliti na 2/3 i 1/3. U manji deo dodati kakao i dobro umesiti. Oblikovati oba dela u loptice i ostaviti ih da duplo narastu.
Svetlo testo na pobrašnjenoj površini razvući u veliki pravougaonik, a tamno testo u duplo manji. Staviti tamno na polovinu svetlog testa i preklopiti. Ovako dobijenu koru razvuću i pravougaonik. Podeliti ga na dva dela po širini i prebaciti jedan preko drugog. Opet razvući u pravougaonik, iseći, staviti jedan na drugi i tako ukupno 3 puta. Ja sam se zabrojala u toku pravljenja, tako da sam možda preklapala i jedno 4, 5 puta. Testo opet razvuću u pravougaonik, iseći na tri trake i isplesti ih u pletenicu. Prebaciti je u pleh za hleb obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste još jedno sat vremena. Peći u zagrejanoj rerni na 180C da porumeni. Izvaditi iz rerne i po želji premazati sa malo maslaca da dobije sjaj.
Marbled Bread
Adapted from here
Ingredients for the tangzhong starter:
- 25gr flour
- 120ml water
ingredients for the dough:
- 220gr flour
- 1-2 tbsp sugar
- 1/4 tsp salt
- 3 tbsp milk
- 50ml warm water
- about 10-15gr fresh yeast
- 20gr butter
- 1 heaped tbsp cocoa powder
Directions:
Mix the flour and water, whisk until there are no more lumps and cook over a lower heat to thickens. Cover the surface with cling foil and leave to cool.
In a warm water add some sugar and dissolve the yeast. Let stand until bubbly. Mix the flour, the rest of the sugar, salt, milk, softened butter, yeast mixture and tangzhong starter. If necessarily add some more flour or water. The dough should be a little sticky. Divide it into 2/3 and 1/3. In a smaller part add the cocoa powder and knead well. Shape both parts of dough into balls, cover and let rise until doubled in volume.
On a floured surface roll the white part of dough into a large rectangle and the dark part into two times smaller rectangle. Put the dark over the one half of the white and fold over. Roll this into a big rectangle and divide into two parts by width. Put one part over the other and roll it again into a rectangle. Cut again, put on each other and roll. Repeat this procedure two more times (3 or 4 in total). Roll the dough into rectangle one more time and cut into 3 stripes and form them into a braid. Line a bread pan with parchment paper and transfer the braid in it. Leave it to rise for 1 hour. Bake in a preheated oven to 180C until slightly golden brown. Take it out from the oven and brush with some butter if desired.