Tuesday, 3 September 2013

Pečene krofnice sa bananama i čokoladom / Baked Banana And Chocolate Doughnuts

Kada počne škola i ja kao i većina roditelja imam problem sa dečijom užinom. Trudim se da Milica uvek ponese nešto od kuće, jer sam tako sigurna šta je pojela. Tako da sam kupila i onaj kalup za mini krofnice i krećem u istraživanje. Međutim, ovo testo se može peći i u kalupima za mini mafine.


Pečene krofnice sa bananama i čokoladom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 2 zrele banane
  • 80gr žutog šećera
  • 120gr grčkog jogurta
  • 60gr istopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 260gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode
  • prstohvat soli
  • vanila
  • 180gr sitno seckane čokolade
i još:
  • šećer i cimet
  • istopljena čokolada
Priprema:
Izgnječiti banane, pa ih umutiti sa šećerom i jogurtom. Dodati maslac i jaja. Posebno prosejati brašno, prašak za pecivo, sodu i so, pa dodati u prethodnu masu. Dodati i vanilu i na kraju lagano umešati čokoladu. Masu sipati u plastičnu kesicu za zamrzivač, odseći jedan kraj i sipati u podmazane kalupe do 3/4 pune. Peći na 180C oko 15-20'. Malo prohladiti, pa ih izvaditi iz kalupa i dalje po želji. Mogu se premazati sa malo otopljenog maslaca i uvaljati u šećer i cimet ili preliti otopljenom čokoladom. Od ove mase sam dobila 24 mini krofnice i 24 mini mafina.

Baked Banana And Chocolate Doughnuts

Ingredients:
  • 2 ripe bananas
  • 80gr yellow sugar
  • 120gr Greek yogurt
  • 60gr melted butter
  • 2 eggs
  • 260gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • a pinch of salt
  • vanilla
  • 180gr chopped chocolate
and:
  • sugar and cinnamon
  • melted chocolate
Directions:
Mash the bananas, then whisk them with sugar and yogurt. Add the butter and eggs. In a separate bowl, sift the flour, baking soda, baking powder and salt. Add this to the previous mixture. Finally add the vanilla and gently fold in the chocolate. Transfer this mixture to the zip lock bag and snip the bottom corner of one side. Grease your doughnut pan and pipe 3/4 full the batter into each doughnut hole. Bake at 180C for 15-20'. Cool slightly and remove from the pan. Now you can either brush them with some melted butter and them toss it into a sugar/cinnamon mixture or dip them into the melted chocolate. You will have 24 mini doughnuts and 24 mini muffins.


10 comments:

  1. super su krofnice. Ja sam se pokajala što ga nisam kupila. Sad ga više nema kod nas. Moram ići u hipermarket.

    ReplyDelete
  2. Divne su... Moram tati dati recept. Kupio je aparat i probao jedan recept i nije bio zadovoljan. Javicu utiske ako proba... :)

    ReplyDelete
  3. Joooooj, taj kalup bezuspješno tražim već duže vrijeme :(
    Sad si mi probudila apetit s ovim krafnicama, krasno izgledaju, a posebno mi se sviđa dodatak čokolade.

    ReplyDelete
  4. Mnogo su slatke, mislim da bi bilo tesko zaustaviti se samo na jednom kolacicu.:)) Puno pozdrava malom skolarcu!:)))

    ReplyDelete
  5. Joj kako su dobre! Imam kalup, pa bih ih baš mogla napraviti. Jednostavno, a tako dobro!

    ReplyDelete
  6. krasne su, nažalost nemam taj kalup ali i u obliku muffina mi se sviđaju!

    ReplyDelete
  7. Prekrasna fina kombinacija i super oblik :)

    ReplyDelete