Friday, 22 March 2013

Brza torta sa višnjama / Sour Cherry Cake

Cele zime nisam pravila ništa sa višnjama.Ne znam zašto,kad svi volimo kolače sa višnjama.Ovo je super brza poslastica od sastojaka koje imate kod kuće.Nadam se da će vam ulepšati ovaj snežni dan...

Brza torta sa višnjama
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 200gr maslaca
  • 200gr šećera
  • 1 jaje
  • 500gr brašna
  • kesica praška za pecivo
  • vanila,prstohvat soli
za fil:
  • 500gr višanja (svežih ili iz tegle)
  • nekoliko kašika badema u listićima
Priprema:
Zagrejte rernu na 200C.Pleh prečnika 26cm podmažite.
Sastojke za testo staviti u činiju i mutiti da dobijete mrvice.Od dve trećine testa napravite koru i obruč za kolač (mrvice sipajte u pleh i pritiskajte rukama da napravite koru). Na koru stavite dobro oceđene višnje i sve pospite ostatkom mrvica.Pospite bademima i pecite oko 25'.

Sour Cherry Cake
Adapted from here

Ingredients:
  • 200gr butter
  • 200gr sugar
  • 1 egg
  • 500gr flour
  • one sachet of baking powder (12gr)
  • vanilla,a pinch of salt
for the filling:
  • 500gr sour cherries (fresh or from the jar)
  • a few tablespoons of sliced almonds
Directions:
Preheat the oven to 200C. Butter a 26cm round baking pan.
Put all the ingredients for the pastry in the mixing bowl and whisk until you get a mixture that looks like breadcrumbs.Take two thirds of the pastry and form a base and a sides of the cake (pour the mixture into the pan and press using your fingertips to form a crust). On the crust arrange well drained cherries and cover them with the rest of the crumbs. Sprinkle the cake with the almonds and bake for 25'.




11 comments:

  1. stvarno mi djeluje kao brza torta a u ukus ne sumnjam čim su tu još i višnje. bravo!

    ReplyDelete
  2. Višnje obožavam, a mrvičaste kolače svakako, tako da ovaj recept odmah bilježim. Uz čašu mlijeka je sigurno divota!

    ReplyDelete
  3. Fino, prefino! Uz bademe mora da je jako dobro :)))

    ReplyDelete
  4. Moram da pohvalim fotografije, kao i postavke :)
    Daju poseban ton ovoj tortici.

    ReplyDelete
  5. volim ovakve kolače, super je!

    ReplyDelete
  6. divna je, mnogo volim ovakve pite sa prhkim testom i voćem.

    ReplyDelete
  7. obožavam višnje u kolačima
    jako mi se sviđa ova "kao" pita

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Mmmm, divno izgleda, nesto poput lenje pite sa visnjama ali sa finim posipom, super su mi ti listii badema odgore, evo meni je vec ulepsala vece.:)))

    ReplyDelete
  10. Divota, ovo mora biti baš fino :)

    ReplyDelete
  11. Baš sam naletila na tvoj blog, jako mi se sviđa, a ovaj recept mi je prvi na repertuaru;)

    ReplyDelete