Uvod za ovaj recept nema veze ni sa hranom ni sa ovim postom,samo jedna pričica koja me jako nasmejala.
Moja Milica je sa školom bila nedelju dana na rekreativnoj nastavi.Između ostalih aktivnosti,jedne večeri su imali i maskenbal.Akteri priče su dve devojčice od 9 godina.Devojčica,obučena u kostim dalmatinca,prilazi drugoj koja je obučena u kostim disko devojke i kaže joj:" Ti ne ličiš disko devojku,ličiš na Ciganku."A ova joj odgovara:" Ti ne ličiš na dalmatinca,ličiš na kravu!"
Karamel kakao tart
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
Moja Milica je sa školom bila nedelju dana na rekreativnoj nastavi.Između ostalih aktivnosti,jedne večeri su imali i maskenbal.Akteri priče su dve devojčice od 9 godina.Devojčica,obučena u kostim dalmatinca,prilazi drugoj koja je obučena u kostim disko devojke i kaže joj:" Ti ne ličiš disko devojku,ličiš na Ciganku."A ova joj odgovara:" Ti ne ličiš na dalmatinca,ličiš na kravu!"
Karamel kakao tart
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
- 200gr brašna
- prstohvat soli
- 100gr maslaca
- 1 žumance
- 3 kašike ledene vode
- 75gr šećera
- 2 kašike vode
- 0,5 dl vode
- 25gr maslaca
- 2 kašike kakao praha
- 2 jaja
- 150ml slatke pavlake (nezaslađene)
- 2 kašike žutog šećera
U činiji pomešati brašno,so i maslac pa prstima napravite mrvice.Dodajte žumance i vodu i umesite testo.Testo razvući u pleh prečnika 23cm ili u 5 malih pleha prečnika 10cm i izbockajte viljuškom.Prekrijte aluminijumskom folijom i napunite suvim pasuljem ili pirinčem.Pecite u rerni zagrejanoj na 180C 15'.Sklonite foliju.
Za karamel,pomešajte šećer i vodu i mešajte na srednjoj vatri da se šećer otopi.Pojačajte vatru i pustite da se šećer karameliše,bez mešanja.Sklonite sa vatre,dodajte 0,5dl vode,promešajte,a zatim dodajte i maslac i sve sjedinite.Na kraju umešajte i prosejani kakao prah.
Posebno umutite jaja i pavlaku,pa u to dodajte kakao karamel.Sve dobro umutite.Sipajte masu u pleh i pecite 25-30'.Izvadite pleh i odmah pospite žutim šećerom.Služiti mlako.
Caramel Cocoa Tart
Ingredients for the pastry:
- 200gr flour
- a pinch of salt
- 100gr butter
- 1 egg yolk
- 3 tbsp ice-cold water
- 75gr sugar
- 2 tbsp water
- 0,5 dl water
- 25gr butter
- 2 tbsp cocoa powder
- 2 eggs
- 150ml heavy cream
- 2 tbsp yellow sugar
In a kneading bowl,mix flour,salt and butter and using your fingertips make crumbs.Add an egg yolk and water and knead the dough.Roll the pastry into a 23cm round tart pan or in a 5 small pans 10cm in diameter.Prick with the fork.Line the pastry with the aluminium foil and fill with the dried beans.Bake in the preheated oven at 180C for 15'.Remove the foil and the beans.
For the caramel,mix the sugar and the water and put on a middle heat,stir until the sugar is dissolved.Turn up the heat and let it caramelize without stirring.Remove from the heat,add 0,5dl of water,mix and then add the butter.Mix all together.Finally,add the sifted cocoa powder.
In a separate bowl,mix the eggs and heavy cream,then add the cocoa caramel.Mix well. Pour the mixture into pastry shell and bake for 25-30'.Remove from the oven and immediately sprinkle with the yellow sugar.Serve warmish.