Friday, 2 March 2012

Pletenica sa jabukama / Apple Braid

Ne mogu reći da smo definitivno završili sa sređivanjem stana,ali najveći deo je ipak gotov.Ostale su sitnice,koje ću vremenom srediti.Tako da ću sada biti mnogo više aktivnija na ovim i vašim stranama.Nadam se...
Za danas vam predstavljam pletenicu sa jabukama.Mekana i izdašna,puna jabuka i sa neodoljivim mirisom cimeta.Uživajte...

Pletenica sa jabukama
Please scroll down for English
Potrebno:
za testo:
  • 2,5 kašičice suvog kvasca
  • 4 kašike tople vode
  • 0,5 kašičice šećera
  • 100ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 70gr maslaca ili margarina
  • 1 kašičica soli
  • 300gr brašna
  • 2 žumanca
za fil:
  • 4-5 kisele jabuke,npr. Granny Smith
  • 60gr maslaca ili margarina
  • 100gr žutog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • rendana kora jednog limuna
  • 20gr mlevenog keksa
za premazivanje:
  • 1 jaje
  • par kašika tople vode
Priprema:
Pomešati kvasac,vodu i šećer i ostaviti da zapeni.U šerpicu staviti mleko,šećer,maslac i so i zagrevati da se sve sjedini.ali da ne proključa.Pomešati brašno i žumanca,dodati mešavinu sa mlekom,pa narasli kvasac i umesiti testo.Najbolje je koristiti mikser,pošto je testo malo lepljivo.Nemojte dodavati više brašna,jer kad odstoji i naraste biće OK.Testo ostaviti da naraste.
Za fil,oljuštiti jabuke i iseći ih na tanke ploškice.U šerpu istopiti maslac,dodati šećer,propržiti ga minut,da dodati jabuke,promešati,smanjiti vatru,poklopiti i kuvati oko 10-tak minuta da jabuke omekšaju.Povremeno promešati.Skloniti sa vatre i dodati cimet i koru limuna.Ostaviti da se ohladi.
Posuti papir za pečenje brašnom,pa razvući testo u tanak pravougaonik.Sa svake strane iseći trake,a po sredini rasporediti keks.Preko keksa,staviti jabuke i naizmenično prebacivati trake preko fila,da se dobije pletenica.Premazati je mešavinom jaja i vode i peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 20-25'.Prohladiti i posuti šećerom u prahu.




Apple Braid
Ingredients:
for pastry:
  • 2,5 tsp dried yeast
  • 4 tbsp warm water
  • 0,5 tsp sugar
  • 100ml milk
  • 6 tbsp sugar
  • 70gr butter or margarine
  • 1 tsp salt
  • 300gr flour
  • 2 egg yolks
for filling:
  • 4-5 tart apples,Granny Smith
  • 60gr butter or margarine
  • 100gr brown sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 lemon,grated zest
  • 20gr biscuits crumbs
for glaze:
  • 1 egg
  • a few tablespoon of warm water
Directions:
Mix yeast,water and sugar and leave it until rise and foamy.In a small saucepan combine milk,sugar,butter and salt and put on a heat to combine,but be careful not to boil.In a bowl,mix flour and egg yolks,add the milk mixture and then yeast.Knead the dough.Use the electric mixer with dough attachment.The dough should be a little sticky,but don't add more flour.When the dough rest and rise it will be OK.Leave the dough to rise.
For the filling,peel the apples and chopped them into thin slices.In a pan,melt the butter,add sugar and cook for one minute.Add the apples,stir,lower the heat,cover and cook for 10 minutes,until the apples are tender.Remove from the heat and add the cinnamon and lemon zest.Leave to cool.
On a floured parchment paper,roll the dough into the thin rectangle.On a both sides of rectangle,cut thin stripes.In the middle of the dough,put the biscuits crumbs and cooked apples.Fold the pastry stripes over the filling in the form of the braid.Brush with egg/water mixture and bake in the preheated oven to 200C for 20-25'.Cool slightly and dust with powdered sugar. 





12 comments:

  1. jabuka i cimet, nerazdvojna kombinacija, miriši dovde

    ReplyDelete
  2. A sad Irena, zasluzeni odmor... :)
    Divna pletenica! :)

    ReplyDelete
  3. Uređenje stana nikada ne završi :) Nisam obožavateljica kolača s jabukama, ali slike su tako super da mi je i pletenica odmah privlačna :)

    ReplyDelete
  4. krasna pletenica!
    znam kako ti je s uređenjem...suosjećam :)

    ReplyDelete
  5. Volim jabuke u svakakoj formi, ovo izgleda super! I ja znam kako je sa uređivanjem stana....mi još nismo gotovi :).

    ReplyDelete
  6. kako krasna pletenica, spremam si ovaj recept u nadi da će moja biti barem u pola lijepa kao tvoja

    ReplyDelete
  7. Super... mislim što su stvari oko stana došle do pred kraj a i pletenica mi fino miriše čak dovde :)

    ReplyDelete
  8. Obozavam sve sa jabukama, a ova tvoj pletenica je fantasticna. Divne slike

    ReplyDelete
  9. Mnogo volim ovaj tip pita sa jabukama, ali moram priznati da se nisam do sada hvatala u koštac sa pravljenjem. Nakon ovog tvog recepta, mogla bih probati, divno izgleda.

    ReplyDelete
  10. Jabuke najviše volim u kolačima. Izvrsna slastica, fina i mirišljava!

    ReplyDelete
  11. Srecno useljenje, sada vam predstoji onaj lepsi deo posla, da uredite vas kutak onako kako volite!:)) Nedavno sam pravila savijacu sa jabukama, razlikuje se malo testo i postupak, ali tvoja pletenica je za cistu 10, volim sve kolace sa jabukama!:)))

    ReplyDelete