FBI rukavice ,naravno. Sada se njuška po blogu Vrtaljica .Recepte sam odavno pregledala,izabrala,ali nametnute obaveze i nedostatak vremena su me naveli da probam neke druge. Prvi je bio recept za kolač od limuna i kokosa . Trebalo mi je nešto brzo i slatko,namirnice sam već imala kući,umutila sve i očas posla dobila jedan sjajan kolačić uz kafu.Ono što me je iznenadilo je da je kolač i sutradan bio mekan i nije se osušio iako sam ga pokrila samo salvetom. Možda je tajna u tome što se sprema sa slatkom pavlakom.Jedina moja izmena u odnosu na originalan recept je što sam stavila sok od 2 limuna,zbog još intenzivnijeg ukusa.
Kolač od limuna i kokosa
Potrebno:
- 200 g šećera
- 2 dcl vrhnja za šlag
- 1 dcl mleka
- 100 g maslaca
- 170 g oštrog brašna
- 130 g kokosa
- 4 velika jaja ili 5 malih
- sok i ribana korica 1 limuna
- 1 vrećica praška za pecivo
Maslac otopiti i ohladiti, oba brašna pomešati s praškom za pecivo i rendanom koricom limuna.
Dobro umutiti jaja sa šećerom pa dodati maslac i još malo mutiti, dodati pripremljenu mešavinu brašna, praška i korice limuna.
Sada u ovu mešavinu dodati slatku pavlaku, mleko i sok od limuna.
Pleh za pečenje dimenzija cca 20x35 cm pomastiti i pobrašniti pa sipati masu. Peći oko 40 min na 200°C.
Gotov kolač ohladiti i pre služenja posuti šećerom u prahu.
Sada u ovu mešavinu dodati slatku pavlaku, mleko i sok od limuna.
Pleh za pečenje dimenzija cca 20x35 cm pomastiti i pobrašniti pa sipati masu. Peći oko 40 min na 200°C.
Gotov kolač ohladiti i pre služenja posuti šećerom u prahu.
A onda sam se setila da u zamrzivaču imam samo jedan list lisnatog testa,pa kako moji vole sve vrste pita i pitica sa zeljem,napravila sam ovo. Izvinjavam se zbog loše slike,ali sam slikala tek posle obroka,kada su ostala samo ova tri komada.Jako nam se sviđalo i toplo preporučujem kad ste u frci sa vremenom.
Pletenica od lisnatog testa i spanaća
Potrebno:
- 1 kom (275 g) lisnatog testa
- oko 200 g očišćenog spanaća ili mlade blitve
- 2 jaja
- 250 g svežeg sira
- 1 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i mlevenog bibera
- semenke lana i sezama (ja sam ih zaboravila)
Lisnato testo razvući,pa ga sa strane ukoso iseći na trake.
Po sredini staviti pripremljenu masu,pa trake naizmenično prebacivati preko.
Lemon and Coconut Cake
Original recipe
Ingredients:
Original recipe
Ingredients:
- 200gr sugar
- 2 dcl heavy whipping cream
- 1 dcl milk
- 100gr butter,melted
- 170gr strong flour
- 130gr coconut
- 4 small or 5 big eggs
- 1 lemon,juice and rind zest
- 10gr baking powder
Directions:
Mix
flour and coconut,add baking powder and lemon zest.Whisk eggs and
sugar,add butter,whisk some more.Add flour mixture.Add cream,milk and
lemon juice.Grease and dust with flour baking pan cca. 20x35cm.Pour
mixture.Bake in preheated oven at 200C for 40'.Cool and dust with
powdered sugar.
Spinach and Puff Pastry Braid
Ingredients:
- 275gr puff pastry
- 200gr spinach
- 2 eggs
- 250gr fresh cheese
- 1dcl sour cream
- salt,pepper
- flax or sesame seed
Directions:
Chop spinach and add 1 teaspoon of salt.In another bowl,whisk eggs,set aside a few tablespoons for glaze. Add cheese to the rest of eggs,
then sour cream and spinach, season by taste. Roll out puff pastry and
cut into stripes at an angle along both sides of it. Put the spinach and
cheese mixture along the middle of pastry,
then fold the pastry stripes over in the form of a braid. Brush with
egg glaze and bake in the preheated oven at 220C until golden brown.Bon
apetite!
Pletenicu sam i sama nedavno probala tako da znam da je fina. Interesantan mi je podatak za ovaj kolač s kokosom da je i dalje ostao sočan.
ReplyDeleteLep ti je i kolac i pletenica.Inace super su ti slike!!:))
ReplyDeleteOdlican izbor si napravila. Meni se posebno dopada ova pletenica sa spanacem... Super je! :)
ReplyDeleteOdličan izbor, ali sve sa Snježinog bloga je odlično. Sve ti je divno ispalo.
ReplyDeletePrvo pa muško-rekli bi ovamo kod mene:)Jako dobra prezentacija dobrih recepata!
ReplyDeleteodličan izbor, dobro ti je ispalo i slike su odlične
ReplyDeleteBaš ti hvala, drago mi je da si zadovoljna! Pusa!!!
ReplyDelete