Sunday, 25 May 2014

Torta sa musom od jagoda i limuna / Strawberry and Lemon Mousse Cake

Jedna lagana voćna tortica...

Torta sa musom od jagoda i limuna
Please scroll down for English

Potrebno za koru:

  • 180gr šećera
  • 3 jaja
  • 75gr brašna
mus od limuna:
  • 2 limuna (sok)
  • 50gr šećera
  • 2 listića želatina
  • 75gr milerama
  • 150ml slatke pavlake (nezaslađene)
mus od jagoda:
  • 300gr jagoda
  • 75gr šećera
  • 4 listića želatina
  • 150gr milerama
  • 250ml slatke pavlake (nezaslađene)
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Pleh prečnika 23cm obložiti papirom za pečenje.
Mutiti jaja i šećer da masa pobeli i naraste. Dodati brašno i lagano promešati da se sjedini. Sipati masu u pleh i peći oko 15-20'. Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi. Okrenuti koru na tanjir za serviranje.
Za mus od limuna, potopiti listiće želatina u hladnu vodu. Zagrevati sok od limuna i šećer da se šećer otopi. Dodati omekšale listiće želatina i promešati sa se istope. Ostaviti da se ohladi i stegne. Dodati mileram i ulupanu slatku pavlaku. Premazati mus preko kore i ostaviti u frižideru da se ohladi i malo stegne.
Za mus od jagoda, potopiti listiće želatina u hladnu vodu. Samleti u blenderu ili seckalici jagode. Prebaciti ih u šerpu, dodati šećer i zagrevati da se šećer otopi. Dodati listiće želatina i promešati da se istope. Ostaviti masu da se ohladi i stegne. Zatim dodati mileram i ulupanu slatku pavlaku. Premazati mus peko cele torte i sve dobro ohladiti.

Strawberry and Lemon Mousse Cake

Ingredients for the sponge:
  • 180gr sugar
  • 3 eggs
  • 75 gr flour
lemon mousse:
  • 2 lemons (juice)
  • 50gr sugar
  • 2 gelatin leaves
  • 75 gr creme fraiche
  • 150ml heavy cream
strawberry mousse:
  • 300gr strawberries
  • 75gr sugar
  • 4 gelatin leaves
  • 150gr creme fraiche
  • 250ml heavy cream
Directions:
Preheat the oven to 200C. Line a 23cm round pan with parchment paper.
Whisk the eggs and sugar until the mixture has risen and pale in color. Gently fold in the flour. Pour the mixture into pan and bake for 15-20'. Take it out from the oven and cool. Invert the sponge on the serving plate.
For the lemon mousse, soak the gelatin leaves in cold water. Gently heat the lemon juice and sugar until the sugar is dissolved. Add the gelatin and stir to melt. Leave to cool. Then stir in the creme fraiche and whipped cream. Spread the mousse on the sponge and leave to cool and set.
For the strawberry mousse, soak the gelatin leaves in cold water. Place the strawberries in blender and puree until smooth. Transfer to a pan, add the sugar and heat until the sugar dissolves. Add the gelatin and stir to melt. Leave to cool and set. Then add the creme fraiche and whipped cream. Spread the strawberry mousse over the cake and leave to cool.



Tuesday, 13 May 2014

Kanele / Canelé

Ima već par godina kako sam kupila kalup za kanele, jer me strašno privukao njihov izgled. Onda sam počela da proučavam recepte i naišla na brdo razočaravajućih komentara u smislu teške i komplikovane izrade. Kao za makaronse, kažu da retko kome uspevaju, da za njih treba te ovo, te ono..E onda je moj dragi bio u Parizu i između ostalog oduševio se baš kanelama. Danima je pričao o njima, njihovoj karamelizovanoj spoljašnosti, a mekanoj unutrašnjosti sa blagom aromom ruma i vanile. I prelomila sam, odštampala prvi recept na koji sam naišla i... I mnogo buke ni oko čega, mislim oko pripreme. Ali same kanele su stvarno nešto posebno. Ništa slično nisam probala do sada. Jedina mana im je što ih treba pojesti istog dana, jer sutradan omekšaju, pa više nemaju onako krckavu spoljašnost...

Kanele
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 1/2 litre mleka
  • 25gr maslaca
  • vanila (što kvalitetnija, a najbolje mahuna)
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 250gr šećera
  • 125gr brašna
  • 60ml ruma
  • malo istopljenog maslaca za podmazivanje kalupa
Priprema:
Staviti na vatru mleko, maslac i vanilu. Kad proključa skloniti sa vatre i skroz ohladiti.*
Umutiti žumanca, jaje i šećer, pa dodati brašno. Na kraju dodati hladno mleko i rum. Sve dobro umutiti, pokriti i staviti u frižider na 24 časa.
Sutradan zagrejati rernu na 250C ili najjače koliko vam podnosi kalup. Kalupe podmazati maslacem i sipati masu skoro do vrha.* Peći kanele 15', smanjiti vatru na 180C i peći još 40-45' za male i 60' za velike kanele. Vruće ih izvaditi iz kalupa. Od ove mase se dobija baš punoooo malih kanela.

* Najbitnije oko pripreme je da mleko bude skroz hladno. Kažu da je to ključ dobrih kanela.
* Pošto je masa retka i ključaće u početku, preporučujem da kalup stavite u veći pleh da vam ne bi curilo po rerni.

Canelé 

Ingredients:
  • 1/2 l milk
  • 25gr butter
  • vanilla (the highest quality the better)
  • 2 egg yolks
  • 1 egg
  • 250gr sugar
  • 125gr flour
  • 60ml rum
  • a little melted butter for greasing
Directions:
Bring the milk, sugar and vanilla to a boil. Remove from the heat and let cool completely.*
Whisk the egg yolks, an egg and sugar. Add the flour and finally add the cold milk and rum. Whisk all together, cover and put in a fridge for 24 hours.
Next day, heat the oven to 250C or the highest temperature your pan can take. Grease the pan with some butter and pour the batter almost to the top.* Bake for 15', lower the temperature to 180C and bake for 40-45' for smaller or 60' for the bigger one. While still hot take them out of the molds. Serve them the same day.

* The most important thing is to cool the milk completely. 
* Since the batter is liquid and it will boil in the beginning I recommend putting the molds on a bigger pan to avoid splashing n the oven. 



Thursday, 8 May 2014

Voćne korpice / Fruit Baskets

OK, krećemo sa jagodama!!!

Voćne korpice
Please scroll down for English

Potrebno za 6 korpica:

  • 2 kore za pitu
  • 20-tak grama istopljenog maslaca
  • oko 200 gr jagoda
  • oko 150gr maskarponea*
  • šećer, med, nana
Priprema:
Stavite dve kore jednu na drugu, presecite ih na pola po dužini. Stavite opet jednu na drugu i isecite na 6 kvadrata. Stavite jedan kvadratić ispred sebe, premažite sa malo maslaca i pospite sa malo šećera. Stavite drugi kvadrat preko prvog ali tako da se ivice ne poklapaju, znači pomerite malo u stranu. Premažite i pospite šećerom. Tako naređajte 4 kora. Stavite ih u podmazan kalup za mafin i pritisnite da dobijete korpicu. Ponovite sa ostalim kvadratima. Stavite u hladnu rernu, uključite je na 200C i pecite da korpice porumene. Izvadite ih i stavite na rešetku da se ohlade.
Pomešajte sitno seckane jagode sa kašičicom šećera i ostavite ih da puste sok.
Pomešajte maskarpone sa kašičicom-dve šećera.
U svaku korpicu stavite po malo jagoda sa sokom koji su pustile, pa stavite i maskarpone. Ukrasite jagodama i nanom i prelijte sve sa malo meda.
Korpice punite neposredno pre služenja, inače će omekšati.
* Umesto maskarponea možete koristiti i krem sir. Od kako sam počela sama da pravim maskarpone trudim se da ga često imam u frižideru, pa ga često i koristim. Ali ranije sam koristila običan krem sir.

Fruit Baskets

Ingredients for the 6 baskets:
  • 2 sheets of phyllo pastry
  • about 20 gr of melted butter
  • about 200gr strawberries
  • about 150gr mascarpone or cream cheese
  • sugar, honey, mint
Directions:
Put sheets of phyllo pastry on each other and cut lenghtwise. Put them again on each other and cut in 6 squares. Lay one square in front of you, brush with butter and sprinkle with some sugar. Put another square on top, but so the edges don't overlap. Brush and sprinkle. Repeat until you have a stack of 4 squares. Put them in a greased muffin pan and push down to form a basket. Repeat with the rest of the squares. Put them in a cold oven and turn the heat to 200C. Bake until golden brown. Take them out of the oven and cool on a wire rack.
Mix the chopped strawberries with one teaspoon of sugar and leave them to release the juices.
Mix mascarpone with one or two teaspoons of sugar.
In each basket put some strawberries with their juices and top with mascarpone. Decorate with strawberries and mint leaves and drizzle some honey on top.

Monday, 5 May 2014

Limun braunis / Lemon Brownies

Još jedan od onih recepata koji me proganjaju na Pinterest-u. Ako imate malo limuna i bukvalno 5 minuta vremena, probajte ih...

Limun braunis
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 100gr brašna
  • 150gr šećera
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • kora jednog limuna
  • 2 kašike limunovog soka
za preliv:
  • 100gr šećera u prahu
  • 3-4 kašike limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na na 180C.Podmazati mali pleh dimenzija 20 x 20cm.
Pomešati brašno, šećer i so. Posebno umutiti žicom jaja, koru i sok limuna. Pomešati obe mase i sipati u pleh. Peći oko 20'. Ostaviti da se ohladi,pa preliti glazurom.
Za glazuru, pomešati šećer u prahu i limunov sok po potrebi. 

Lemon Brownies

Ingredients:
  • 100gr flour
  • 150gr sugar
  • a pinch of salt
  • 2 eggs
  • grated zest from one lemon
  • 2 tbsp lemon juice
for the glaze:
  • 100gr powdered sugar
  • 3-4 tbsp lemon juice
Directions:
Preheat the oven to 180C. Grease a 20x 20cm baking pan.
Mix the flour, sugar and salt. Whisk the eggs, lemon zest and juice. Combine this two mixtures and pour into the pan. Bake for 20'. Leave to cool and pour the glaze on top.
For the glaze, mix the powdered sugar and lemon juice.