Friday, 29 November 2013

Slatki doručak / Sweet Breakfast

Znate ono kad lutate po netu i naletite na nešto pa se lupite rukom u čelo i kažete sebi: "Kako se ja nisam toga setio/la?". E tako sam se ja osećala kad sam videla ovaj recept za "kandirani" hleb. Tako jednostavno, a tako dobro. Doduše ovo nije nešto što ćete često spremati, niti količinski mnogo, jer puca od kalorija, ali će vam pri pomisli na njega poći voda na usta. Drugi recept je za klasični francuski pečeni tost. Prednost recepta je što se koristi baget, koji se neće skroz natopiti filom, pa dobijate mekanu unutrašnost, sa krckavom koricom. Ako volite da pojedete nešto slatko za doručak, nadam se da ćete probati barem jedan recept i da će vam se dopasti kao nama...

"Kandirani" hleb
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 4 kriški hleba (ja sam koristila tost hleb)
  • 60gr omekšalog maslaca (nikako margarin)
  • 6 kašika žutog šećera
Priprema:
Pomešati maslac i žuti šećer, pa premazati hleb sa obe strane. Zagrejati teflonski tiganj na srednjoj vatri, pa pržiti hleb da lepo porumeni sa obe strane. Ne ređati hleb na ubrus da se ocedi (prva moja greška) i ne ređati ga jedan na drugi , jer će se zalepiti (moja druga greška). Služiti vruće.

Francuski pečeni hleb
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 1 baget (star jedan dan)
  • 3 jaja
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • renadana kora pomorandže
  • vanila, prstohvat soli
  • 2 kašike omekšalog maslaca
  • 3 kašike žutog šećera za posipanje
Priprema:
Odseći krajeve bageta, prepoloviti po dužini, pa svaki deo na 3 komada. Premazati svaki deo sa malo maslaca i poređati u pleh za pečenje. Umutiti jaja, mleko, šećer, sok i koru od pomorandže, vanilu i so. Preliti preko hleba i ostaviti 30'. Svakih 10 minuta okrenuti hleb na drugu stranu. Nakon 30' odsipati ostatak fila iz pleha, posuti žutim šećerom i peći na 180C oko 30' da lepo porumeni. Posuti šećerom u prahu i služiti toplo.Ukoliko služite hleb uz neki slatki preliv (džem, nutela) izbacite šećer iz fila.

Candied Bread
Adapted from here

Ingredients:
  • 4 slices bread
  • 60gr softened butter  (not margarine)
  • 6 tbsp yellow sugar
Directions:
Mix together butter and sugar. Spread it on both sides of the bread. Heat a non-stick frying pan over middle high heat. Fry each slice of bread on both sides until golden. Don't put it on the kitchen towel and don't stack slices while hot or they will stick. Serve hot.

Baked French Bread
Please scroll down for here

Ingredients:
  • 1 baguette, a bit stale
  • 3 eggs
  • 2 cups milk
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tbsp orange juice
  • grated orange zest
  • vanilla, a pinch of salt
  • 2 tbsp softened butter
  • 3 tbsp yellow sugar for the top
Directions:
Cut off the each end of bread, then slice baguette in half. Cut each half in three pieces. Brush each slice with softened butter and arrange them in a baking pan. Whisk the eggs, milk, sugar, orange juice and zest, vanilla and salt. Pour it over the bread and leave to soak for 30'. Flip the pieces around every 10'. After 30' pour off any left over liquid from the pan, sprinkle the bread with yellow sugar and bake in the preheated oven at 180C for 30'. Dust with powdered sugar and serve warm. If you serve it with some sweet topping (like jam, nutella...) omit the sugar in the filling.

Wednesday, 27 November 2013

Krompir salata / Potato Salad

Ovo je za one koji ne vole majonez. 

Krompir salata
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 4-5 krompira
  • 200gr šunke
  • 6 strukova mladog luka
  • 1 crvena parika
  • 2-3 kisela krastvačića
  • so,biber,ulje
  • sok od pola limuna
  • 150gr krem sira
  • 1 kašika senfa
  • seckan peršun ili mirođija
  • jogurt
Priprema:
Krompir oprati, skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kockice. Iseći i šunku, luk, papriku i krastavčiće. Pomešati sve u činiji, dodati sok od limuna, senf, krem sir,peršun pa polako dodavati kašiku po kašiku jogurta dok ne postignete željenu gustinu salate. Na kraju začinite sa solju i biberom. Ohladiti.

Potato Salad

Ingredients:

  • 4-5 potatoes
  • 200gr ham
  • 6 spring onions
  • 1 red bell pepper
  • 2-3 pickles
  • salt, pepper, oil
  • juice from half a lemon
  • 150gr cream cheese
  • 1 tbsp mustard
  • chopped parsley or dill
  • yogurt
Directions:
Wash the potatoes, cook them , peel and diced. Dice the ham, spring onions, pepper and pickles. Mix all in the bowl, add the lemon juice, mustard, cream cheese and parsley and then slowly add yogurt until you reach the desired consistency of the salad. Season by taste with salt and pepper and chill.



Monday, 25 November 2013

Mramorni kuglof / Marble Bundt Cake

Ja stvarno volim i da spremam i da jedem kuglofe. Brzo i lako se spremaju, sastojke uglavnom imate u kući, super su za večeru, deca spakuju za užinu... A i imala sam sreće pa nisam naletela nikada na suve kuglofe. Sve koje sam spremala do sada su baš fino mekani i sunđerasti. Ali, ovaj, e ovaj, nas je potpuno oduševio. Ja lepši kuglof nisam probala nikada...

Mramorni kuglof
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 380gr brašna
  • 1 pakovanje praška za pecivo (12gr)
  • prstohvat soli
  • 3 kašike kakaoa
  • 60ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 200gr omekšalog maslaca
  • 200gr šećera
  • 4 jaja
  • 250ml mleka
  • vanila
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Dobro podmazati i posuti brašnom modlu za kuglof.
Prosejati brašno, prašak za pecivo i so. U manjoj činiji promešati kakao, 60ml mleka i 1 kašiku šećera.
Umutiti maslac i šećer, pa dodati jedno po jedno jaje neprestano muteći. Sada naizmenično dodavati brašno i 250ml mleka i dalje muteći. Na kraju dodati i vanilu. Masu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati razmućeni kakao. Obe mase sipati i plastične kese za zamrzivač, iseći jedan ugao i naizmenično sipati u modlu. Na dno modle sipati svetlu masu, u sredini nje sipati crnu, u sredini crne belu... Peći oko 45' (proveriti čačaklicom). Pečen kuglof odmah okrenuti na tanjir za služenje i posuti šećerom u prahu.

Marble Bundt Cake

Ingredients:
  • 380gr flour
  • 1 package of baking powder (12gr)
  • a pinch of salt
  • 3 tbsp cocoa powder
  • 60ml milk
  • 1 tbsp sugar
  • 200gr softened butter
  • 200gr sugar
  • 4 eggs
  • 250ml milk
  • vanilla
Directions:
Preheat the oven to 180C. Grease and dust with flour a bundt pan.
Sift the flour, baking powder and salt. In a small bowl, mix the cocoa powder, 60ml of milk and one tablespoon of sugar.
Whisk the butter and sugar, then add the eggs, one at a time. Now, add alternately 250ml of milk and flour mixture. Mix well. Finally, add a vanilla. Divide the mixture in two parts. In one, add the cocoa mixture and mix well. Pour each part in a plastic bag, snip off one corner and pour alternately each part. On the bottom of the pan pour the pale mixture, in the center of this pour the dark mixture, in center of the dark pour the pale etc. Bake for 45' (toothpick test). Baked cake invert immediately on the serving plate and dust with powdered sugar.




Wednesday, 20 November 2013

Lisnato testo sa tunjevinom i kukuruzom / Puff Pastry With Tuna And Corn

Jedna brzinska večerica, snack ili nešto treće...

Lisnato testo sa tunjevinom i kukuruzom
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 1 list (250gr) lisnatog testa
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 konzerva tunjevine
  • oko 150-200gr kukuruza (ako je smrznut odledite ga, a ako je iz konzerve,procedite ga)
  • oko 50gr rendanog kačkavalja
  • peršun
Priprema:
Zagrejte rernu na 200C.
Razvucite lisnato testo. Oštrim nožem napravite površinski rez oko 1cm od ivice testa (pazite da ne presečete do kraja). Sredinu testa izbockajte viljuškom. Ubacite u rernu i pecite 10'. U činiji pomešajte oceđenu tunjevinu i kukuruz.Testo izvadite iz rerne, ako se podiglo lagano ga pritisnite kašikom, premažite pavlakom, poređajte kukuruz i pavlaku, pospite rendanim kačkavaljem i vratite u rernu na još 15-tak minuta da se lepo ispeče i porumeni. Pospite peršunom i poslužite toplo.

Puff Pastry With Tuna And Corn

Ingredients:
  • 1 sheet (250gr) puff pastry
  • 3 tbsp sour cream
  • 1 can tuna 
  • about 150-200gr corn (if frozen, defrosted it, if it's canned, drained it)
  • about 50gr grated cheese
  • parsley
Directions:
Preheat the oven to 200C.
Roll out the pastry. With the sharp knife, cut away about 1cm from the border taking care not to cut all the way to the bottom. Prick the center all over with the fork. Put in the oven for 10'. In a bowl, mix the drained tuna and corn. Take the pastry from the oven, if it has puffed, press down gently with a spoon. Spread the sour cream across the centre, arrange the corn and tuna and sprinkle with grated cheese. Put back in the oven for 15' more until golden brown. Sprinkle with chopped parsley and serve warm.



Monday, 18 November 2013

Toskanski kolač sa jabukama / Tuscan Apple Cake

Otvaram sezonu kolača sa jabukama. Tatine jabuke su baš puno rodile ove godine, tako da ćemo i ove zime uživati u kolačima. Za početak, jedan brz i mirisan. Nama je bio lepši sutradan kada su se mirisi i ukusi baš lepo proželi.

Toskanski kolač sa jabukama
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 100gr + 6 kašika šećera
  • 100gr blanširanih mlevenih badema
  • 100gr otopljenog maslaca
  • 4 jaja
  • 150gr brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kisele jabuke
  • 1 limun
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Okrugli pleh prečnika 22cm ili veći obložiti papirom za pečenje.
U manjoj posudi pomešati bademe, 100gr šećera i rendanu koru limuna.
Posebno umutiti jaja sa 6 kašika šećera, dodati maslac, brašno i prašak za pecivo. Sipati masu u pleh.
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške. Poređati ih po testu, lagano pritiskati da urone u testo. Posuti mešavinom badema, šećera i limuna. Peći oko 30-40' (proveriti čačkalicom).

Tuscan Apple Cake

Ingredients:
  • 100gr + 6 tbsp sugar
  • 100gr blanched ground almonds
  • 100gr melted butter
  • 4 eggs
  • 150gr flour
  • 2 tsp baking powder
  • 2 green apples
  • 1 lemon
Directions:
Preheat the oven to 180C. Line a round 22cm round pan with parchment paper.
In a small bowl, mix the almond, 100gr sugar and grated lemon zest.
In a separate bowl, beat the eggs with the 6 tablespoons of sugar, add the butter, flour and baking powder. Pour into prepared pan. Peel the apples and cut them into thin slices. Arrange the apples onto the mixture pushing them right down into the pan. Sprinkle the mixture with the sugar, almond and lemon mix. Bake for 30-40' (toothpick test).




Thursday, 14 November 2013

Čokoladni kolač bez brašna / Flourless Chocolate Cake

Za one bljak dane kao što su ovi, jedinu utehu nam pružaju pužići sa cimetom ili ovakav kolač. Bez ikakvih orašastih plodova, bez kafe, samo čokolada, jaja i maslac...

Čokoladni kolač bez brašna
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 350gr čokolade (oko 50% kakaoa, ali može i sa više)
  • 140gr maslaca
  • 3 jaja
  • 1 žumance
  • 150gr šećera
  • vanila
Priprema:
Pleh prečnika 20cm podmažite i dno obložite papirom za pečenje. Pleh stavite u veći pleh koji je do pola napunjen vrelom vodom. Rernu zagrejte na 190C.
Na laganoj vatri istopite čokoladu i maslac i ostavite da se prohladi. Penasto umutite jaja i šećer. Masa treba da pobeli i duplo naraste. U čokoladu dodajte trećinu jaja i špatulom promešajte. Dodajte jaja iz još dva puta i sve promešajte. Umešajte i kašičicu vanile. Sipajte masu u pleh, izravnajte i ubacite u rernu. Pecite oko 35-40' ili dok temperatura u sredini kolača ne bude 80C. Izvadite pleh iz rerne i iz vode i ostavite sa se prohladi 30'. Okrenite kolač na tanjir i skroz ohladite.

Flourless Chocolate Cake

Ingredients:
  • 350gr chocolate (about 50% cocoa, or more if you like)
  • 140gr butter
  • 3 eggs
  • 1 egg yolk
  • 150gr sugar
  • vanilla
Directions:
Butter a 20cm round cake pan and line with parchment paper. Put the pan in a bigger baking pan filled halfway with boiling water. Preheat the oven to 190C.
On a lower heat melt the chocolate and butter and let cool slightly. Whisk the eggs and sugar. The mixture should be pale and double in volume. In the chocolate mixture add the third of the eggs and stir using a rubber spatula. Add the eggs in two more times and whisk all together. Finally add a teaspoon of vanilla. Pour the mixture into a prepared pan and put in the oven. Bake for 35-40' or until a thermometer shows 80C in the middle of the cake. Take it out of the oven and the water and let cool for 30' . Invert the cake on the serving plate and cool completely.


Monday, 11 November 2013

Naše omiljene pice / Our Favorites Pizzas

Svi u kući volimo picu. I dok deca jedu samo onu klasičnu sa šunkom i sirom, ja i Nikola volimo da kombinujemo. Ideja za prvu picu pripada Nikoli. Pošto je on jedini ranoranioc u porodici, kada smo na odmoru negde, on je taj koji je zadužen za doručak. Jednoga jutra je spremao picu i primetio činiju sa ostatkom bolonjeze sosa od prethodnog dana. Stavio ga na picu i mi smo se oduševili. Kad smo se vratili kući i ja malo proguglala, videla sam da ideja ipak nije originalna i da na zapadu postoji pica koja je u stvari varijacija na njihov sendvič 'Sloppy Joe'. Nisam mu to nikad rekla, tako da i dalje živi u uverenju da je izmislio najbolju picu na svetu (barem dok ne pročita ovaj post, ako ga uopšte i pročita). Originalan ili ne, pica je fenomenalna.
A druga pica je kombinacija nekih naših omiljenih namirnica koje skoro uvek imamo u kući...

Bolonjeze pica
Please scroll down for English

Na testo za picu rasporedite bolonjeze sos, prekrijte rendanim kačkavaljem i pecite u vreloj rerni. 

Pica sa tunjevinom
Please scroll down for English

Testo za picu premažite kečapom, rasporedite crveni luk sečen na tanka rebarca, komadiće tunjevine, masline, rendani kačkavalj i plavi sir. Pecite u vreloj rerni.

Bolognese Pizza

Spread bolognese sauce on pizza dough, sprinkle with grated cheese and bake in the hot oven.

Tuna Pizza

Spread ketchup on pizza dough, arrange thinly sliced red onion, tuna flakes, olives, grated cheese and blue cheese. Bake in the hot oven.



Saturday, 9 November 2013

Trobojni kolač sa piškotama / Three-colored Ladyfingers Cake

Za popodnevnu kaficu...

Trobojni kolač sa piškotama
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 6 žumanaca
  • 120gr šećera
  • 20gr brašna
  • 20gr gustina
  • 500ml mleka
  • 150gr maslaca
  • 1 kašičica nes kafe rastvorena u malo vruće vode
  • 1 kašičica vanile
  • 50gr crne čokolade
  • 250gr piškota
  • mleko
Priprema:
Staviti 400ml mleka da proključa. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, gustin i ostatak mleka i sve umutiti. Sipati u ključalo mleko i na laganoj vatri kuvati da se zgusne. Skloniti sa šporeta i dodati maslac, promešati da se istopi. Krem podeliti na 3 dela.U jedan deo dodati vanilu, u drugi kafu, a u treći čokoladu. Duguljastu modlu za hleb obložiti streč folijom. Piškote potopiti kratko u mleko, poređati u pleh, sipati fil od vanile, opet piškote, fil sa kafom, piškote i završiti sa filom od čokolade. Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne. Izvrnuti ga na tanjir i skinuti foliju.

Napomena: Vruć kolač nemojte pokrivati folijom, jer se tako neće stvoriti korica na filu,pa će vam se lepiti za tanjir.

Three-colored Ladyfingers Cake

Ingredients:
  • 6 egg yolks
  • 120gr sugar
  • 20gr flour
  • 20gr cornstarch
  • 500ml milk
  • 150gr butter
  • 1 tsp nescafe dissolve in little hot water
  • 1 tsp vanilla
  • 50gr dark chocolate
  • 250gr ladyfingers
  • milk
Directions:
Bring 400ml of milk to boil. Whisk egg yolks with sugar, add flour, cornstarch and the rest of the milk and mix all together. Pour this mixture into hot milk and cook over low heat until it thickens. Remove from the heat and add the butter. Stir until it melts. Divide the cream into three. In one part add the vanilla, in second coffee and in the last part add the chocolate. Line a bread pan with stretch foil. Dip the ladyfingers in the cold milk, arrange in the pan, pour the vanilla filling, again ladyfingers, coffee filling, ladyfingers and finish of with the chocolate filling. Put the cake in the fridge to cool. Invert on the serving plate and remove the foil.

Note: Don't cover the hot cake with foil, because it will prevent the filling to get a crust and it will stick onto your plate.


Tuesday, 5 November 2013

Banana bombice / Banana Balls


Evo još jedne ideje kako iskoristiti prezrele banane i otvorene kutije kekse koje vam se provlače po kući.



Banana bombice
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 200gr mlevenog keksa
  • 100gr pečenih mlevenih oraha
  • 50gr šećera u prahu
  • 2 zrele banane
  • 1 kašika rendane kore pomorandže
  • 1-2 kašike soka od pomorandže
  • kakao i šećer u prahu
Priprema:
Izgnječiti banane i pomešati sa ostalim sastojcima. Ohladiti 1 sat u frižideru. Praviti male bombice, pa ih valjati u mešavinu kakao praha i šećera u prahu. Najbolje su ohlađene, iz frižidera.

Banana Balls

Ingredients:
  • 200gr ground crackers
  • 100gr toasted ground walnuts
  • 50gr powdered sugar
  • 2 overripe bananas
  • 1 tbsp grated orange zest
  • 1-2 tbsp orange juice
  • cocoa powder and powdered sugar, for coating
Directions:
Combine mashed bananas with the rest of the ingredients and mix well. Cool in the fridge for 1 hour. Shape into small balls and roll them into mixture of cocoa powder and powdered sugar. Best served straight from the fridge.