Tuesday, 27 August 2013

Tart sa limunom i malinama

Naišla sam na pijaci na prelepe slatke maline i jedva sam čekala da ih ukombinujem sa limun kremom. Fantazija...

Tart sa limunom i malinama
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 60gr hladnog maslaca
  • 125gr brašna
  • 50gr šećera
  • 1 jaje
za fil:
  • 5 žumanaca
  • 3 jaja
  • 125gr maslaca sečenog na kockice
  • 150gr šećera
  • sok od 4 limuna
  • oko 300gr malina
Priprema:
Pomešati brašno i komadiće maslaca pa prstima napraviti mrvice. Dodati šećer i jaje i brzo umesiti testo. Uviti u foliju i ohladiti 1 sat. Zagrejati rernu na 180C. Na pobrašnjenoj površini razvući testo i prebaciti ga u pleh prečnika 22cm. Na testo staviti papir za pečenje i ispuniti ga pirinčem ili pasuljem. ( Ja imam jednu teglu sa pasuljem koju koristim samo za te svrhe.) Peći testo oko 15', izvaditi pasulj i papir i dopeći testo da blago porumeni. Ohladiti ga.
Za fil, na pari mutiti sve sastojke oko 10' da se sve stegne. Ako imate termometar temperatura treba da bude 65C. (Nedavno sam investirala u ne tako skup termometar i svima toplo preporučujem da nabave jedan). Sipati fil na testo i ohladiti barem 3 sata. Na ohlađen fil poređati maline i posuti šećerom u prahu.

Lemon And Raspberry Tart

Ingredients:
  • 60gr cold butter
  • 125gr flour
  • 50gr sugar
  • 1 egg
for the filling:
  • 5 egg yolks
  • 3 eggs
  • 125gr butter, diced
  • 150gr sugar
  • juice from 4 lemons
  • about 300gr raspberries
Directions:
Rub the chopped butter into the flour until it resembles breadcrumbs. Add the sugar and egg and quickly knead the dough. Wrap in the foil and chill for 1 hour. Preheat the oven to 180C. On a floured surface roll out the dough and line a 22cm tart pan. Line with parchment paper and fill with baking beans. Bake for 12', remove the paper and beans and bake until slightly golden and cooked. Cool.
For the filling, mix all the ingredients and cook over the water bath for about 10' until it thickens or until it reaches 65C. Pour into the pastry case. Chill for at least 3 hours. Topped with raspberries and dust with powdered sugar.

Thursday, 22 August 2013

Breskva 'Beti' / Peach 'Betty'

Nešto slično crumblu i po meni odlična ideja kako iskoristiti stari hleb.U principu, 'Beti' se sprema sa jabukama, ali i breskve su odlična zamena.

Breskva 'Beti'
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 1kg breskvi
  • 120gr žutog šećera
  • malo cimeta i muskatnog oraha
  • rendana kora i sok pola limuna
  • 2 šolje sveže mlevenih prezli
  • 60gr otopljenog maslaca

Priprema:

Breskve oljuštiti i iseći na kocke, pa pomešati sa šećerom,začinima i korom i sokom limuna.
Prezle pomešati sa otopljenim maslacem. U vatrostalnu posudu poređati polovinu prezli, staviti voće, pa opet prezle. Peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata da voće omekša. Služiti toplo uz sladoled od vanile.

Peach 'Betty'

Ingredients:
  • 1kg peaches
  • 120gr yellow sugar
  • a pich of cinnamon and nutmeg
  • grated zest and juice from half a lemon
  • 2 cups fresh bread crumbs
  • 60gr melted butter
Directions:
Peel and dice peaches.Mix them with sugar, spices, grated zest and lemon juice.
Toss breadcrumbs with melted butter. In a baking dish, spread half a breadcrumbs. Spread half of peaches over crumbs and top with another half of breadcrumbs. Bake in a preheated oven to 200C for 30' until the fruits is tender. Serve  warm with vanilla ice cream.



Monday, 19 August 2013

Sote sa povrćem / Sauteed Vegetables

Dokaz kako i bezmesno jelo može da bude baš baš ukusno. Lepo je i hladno i toplo...

Sote sa povrćem
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 200gr šargarepe
  • 150gr luka
  • 200gr patlidžana
  • 200gr tikvica
  • 300gr šampinjona
  • 3-4 kašike soja sosa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • peršun, so, biber, ulje
Priprema:
Šargarepu, luk, patlidžan i tikvice iseći na kockice, šampinjone na listiće.
Na malo ulja propržiti luk i šargarepu oko 5', pa dodati ostalo povrće. Na srednjoj vatri pržiti dok povrće ne omekša. Dodati paradajz pire, soja sos, so i biber i pržiti još par minuta. Skloniti sa vatre i posuti seckanim peršunom.

Sauteed Vegetables

Ingredients:
  • 200gr carrots
  • 150gr onions
  • 200gr eggplant
  • 200gr zucchini
  • 300gr button mushrooms
  • 3-4 tbsp soy sauce
  • 2 tbsp tomato paste
  • parsley, salt, pepper, oil
Directions:
Dice the carrots, onions, eggplants and zucchini. Slice the mushrooms.
Heat some oil, then add the onions and carrots and cook for 5', then add the other vegetables. Fry on medium heat until the vegetables are softened, then add the soy sauce, tomato paste, salt and pepper. Cook a few more minutes. Remove from the heat and add the chopped parsley.

Wednesday, 14 August 2013

Tuna bageti / Tuna Baguette

Kada vam treba brz i ukusan doručak,večera ili užina...

Tuna bageti
Please scroll down for English

Potrebno:

  • pola bageta
  • 1 konzerva tunjevine
  • par kašika paradajz pirea ili kečapa
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 100-150gr kuvanog ili iz konzerve kukuruza
  • malo rendanog kačkavalja
  • po želji seckani mladi luk
Priprema:
Presecite baget po dužini i stavite ga na pleh. Premažite ga paradajz pireom. U činiji pomešajte sitno seckane paprike, usitnjenu tunjevinu i kukuruz. Rasporedite po hlebu i pospite renadnim kačkavaljem. Stavite ispod grila ili u zagrejanu rernu da se sir otopi (oko 5'). Izvadite iz rerne i pospite mladim lukom.

Tuna Baguette

Ingredients:
  • half a baguette
  • 1 can of tuna
  • a few tablespoons of tomato paste or ketchup
  • 1 red pepper
  • 1 green pepper
  • 100-150 gr cooked or canned corn
  • grated cheese
  • chopped spring onion
Directions:
Cut the bread lengthwise and arrange in a pan. Spread the bread with tomato paste. In a bowl mix finely chopped peppers, flaked tuna and corn. Arrange on the bread and sprinkle with grated cheese. Put under the grill or in the hot oven for 5' until the cheese is melted. Take it from the oven and sprinkle with spring onion.


U međuvremenu do mene je stiglo još pitanja ovoga puta od Lidije sa bloga Gopi And Spice

1. Koji vam je najomiljeniji sastojak za kuvanje?
 
       Biber i cimet.

2.Da li vam je kulinarska inspiracija veća kada ste dobro ili loše rspoloženi?

     Na inspiraciju mi ne utiče raspoloženje, ali mi kuvanje leči nervozu i loše raspoloženje.

3.Za koga najviše volite da kuvate?

     Naravno za moju dečicu i supruga. Deca su uvek brutalno iskrena i kaži svoje mišljenje, dok je mom dragom sve lepo i nikada nema kritika (čak i kada ja primećujem da mu se nešto ne sviđa).

4.Slatko ili slano?

    Više volim da spremam slano, jer dopušta veću slobodu, ali više volim da jedem slatko.

5.Koliko vremena provodite dnevno na internetu?

   Ne mnogo , iako mi je zbog posla kompjuter uvek uključen. Tako u toku dana milion puta bacim pogled šta ima novo, ali to je sve na po minut-dva.

6.Koji vam je najdraži restoran i zašto?

   Naš omiljeni porodični restoran je Nišlijska mehana. Odiše starinskom atmosferom (nije fensi-šmenzi) tako je i uređen i ima najbolju klopu i Nišu. 

7.Da li volite da putujete i koja vam je do sada najdraža destinacija?

   Iako volim da putujem, nisam imala prilike do sada da posetim Kubu, što mi je velika želja.

8.Čega se plašite?

   Bolesti.

9.Koji momenat je bio odlučujući za pokretanje bloga?

  Ne znam baš za određeni momenat, jer mi se ta ideja motala već neko vreme po glavi.

10.Kako ste se odlučili za ime vašeg bloga?

  Ja sam imala više ideja i na kraju sam pustila dragog da izabere jednu.

11.Šta biste želeli da čitaoci vašeg bloga znaju o vama?

  Pošto je ovo kulinarski blog, mislim da nema potrebe da znaju ništa više što već nisam rekla o sebi.



Sunday, 11 August 2013

Mrvičasti kolač sa breskvama / Peach Crumble Cake

Jedan sezonski...


Mrvičasti kolač sa breskvama
Please scroll down for English

Potrebno za fil:


  • oko 800gr breskvi
  • 150gr šećera
  • 3 1/2 kašike gustina
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira
  • malo muskatnog oraščića
za testo:
  • 400gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 170gr hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 60gr kisele pavlake
  • vanila
  • 200gr šećera
i još:
  • 1 kašika žutog šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 190C. Podmažite pleh 33x22cm.
Breskve oljuštite i isecite na kockice. Pomešajte ih sa šećerom, gustinom, cimetom, đumbirom i muskatnim oraščićem.
Za testo pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kockice maslaca i vrhovima prstiju napravite mrvice. Posebno pomešajte jaje i pavlaku, pa dodajte u brašno i promešajte. Na kraju dodajte i šećer i promešajte. Dodajte i vanilu. Polovinu testa utisnite u pleh, po njemu rasporedite breskve ( sa svim sokovima koje su pustile) i sve pospite ostatkom testa. Pospite vrh sa malo žutog šećera i pecite oko 45-50' da lepo porumeni. Služiti i toplo i hladno.

Peach Crumble Cake

Ingredients for the filling:
  • about 800gr peaches
  • 150gr sugar
  • 3 1/2 tbsp cornstarch
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp ground ginger
  • a pinch of nutmeg
for the pastry:
  • 400gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 170gr cold butter
  • 1 egg
  • 60gr sour cream
  • vanilla
  • 200gr sugar
and:
  • 1 tbsp yellow sugar
Directions:
Preheat the oven to 190C. Grease a 33x22cm baking pan.
Peel and dice peaches. Mix them with sugar, cornstarch, cinnamon, ginger and nutmeg.
For the pastry, mix the flour, baking powder and salt. Rub in the butter until it resembles breadcrumbs.
In a separate bowl whisk the egg and sour cream. Add it to the flour mixture and mix. Finally add the sugar and vanilla and mix all together. Press half of the pastry into the pan, then pour the peach filling (including the juices too) and finally sprinkle the remaining crumb mixture. Sprinkle the top with yellow sugar. Bake for 45-50' until golden. Serve both warm and cold.


A sada igrica. Iskreno, ovo nije baš moj tip igrice iz samo jednog prostog razloga. Nisam tip osobe koji voli da priča o sebi. Dosta sam zatvorena i često o mojim problemima ne pričam čak ni mojim najbližim. To ste možda mogli da zaključite iz mojih postova, gde vrlo malo pišem o sebi i svojoj porodici. Naravno, nema nište loše u tome kada ste otvoreni i ja jako volim takve osobe, ali ja nisam takva. Međutim bez obzira na to, učestvovaću u ovoj igrici, jer su pitanja jako simpatična,a i volim ove naše igrice. Izvinjavam se našoj Lani, jer jako kasnim sa odgovorima na njena pitanja, ali pošto je ona jedna dušica znam da mi neće zameriti. I nadam se da mi nećete zameriti ako svoja pitanja prosledim blogovima koji imaju i više od 200 sledbenika, jer iskreno ne vidim zašto je to važno. Idemo prvo sa odgovorima na Lanina, a zatim Naletova pitanja.

1. Napišite prve tri želje sa Vaše  ('bucket') liste.

     Put oko sveta, Disneyland i vožnja formule1.


2. Omiljeno mesto za odmor je...

     Naša kuća na Vlasinskom jezeru. Jedino mesto na svetu gde se potpuno odmorim. Na žalost, ove godine nemamo vremena da odemo tamo i jako patim zbog toga.


3. Knjiga koju sam poslednju pročitala je

     Čovek koji je ubio Teslu - Goran Skrobonja


4. Preporuči dobar film

    Borilački klub - ne zbog Bred Pita, nego meni omiljenog Edvarda Nortona. A pošto je ovo kulinarski blog onda i obavezni Žan Reno i The Chef.


5. Na današnjem meniju je

    Fish and chips :)


6. Omiljeni slatkiš

    Uf, najteže pitanje. Od domaćih ne bih mogla da se odlučim, ali zato od kupovnih uvek i uvek Snickers.


7. Ispred vas je tabla čokolade,šolja mleka, štapić vanile i par jaja... Šta ćete napraviti?

   Lava kolač.


8. Muzika u kojoj trenutno uživam je...

  Red Hot Chili Peppers, kao i uvek.


9. Šta vas čini srećnom?


  Moje devojčice i ponekad moj dragi mužić :)


10. Omiljeni hobi.

  Ono što možda niste znali o meni je to da sam opsesivni čitalac i da imam veliku kućnu biblioteku. I volim da rešavam sudoku.


Idemo sa Naletovim pitanjima

1. Šta čini vaš trenutak zadovoljstva?

  Kada vidim moje devojčice kako se vole i čuvaju međusobno.


2. Kako reagujete kada se posle divnog vikenda odjednom prisetite da je nedelja na izmaku a sutra ponedeljak?

  Svaki dan nam je aktivan i ispunjen tako da ne delim nedelju na vikend i radne dane.


3. Da li ste sigurni da poznajete sami sebe?

  Poslednjih godina jesam i to je dobro jer se trudim da budem bolja.


4. Da li momente iz prošlosti pamtite po mirisima ili slikama.

  Slikama.


5. Vera ili religija?

  Vera u sebe, pa onda sve drugo.


6. Dan ili noć?

  Noć, često patim od nesanice.


7. Tastatura ili olovka?

  Iako mi je posao vezan za tastaturu, još uvek više volim olovku i koristim je kad god mogu.


8. Da li biste u jednoj reči mogli definisati sebe?

  Privržena.


9. Da li ste skoro zaplakali?


  Kao mala sam bila prava plačljivica, što je izluđivalo sve oko mene, a naročito moju sestru. S godinama sam očvrsla i sada retko plačim.


10. Vaše omiljeno jelo

  Sarme.



11. Da li biste pristali da ne kuvate do kraja života, već da to drugi rade po vašim uputima?

   Nema šanse.



I moja pitanja :


1. Zimovanje ili letovanje?
2. Kako izgleda vaš omiljeni obrok (predjelo, glavno jelo, desert)?
3. Da li rešavate sudoku ili ukrštene reči?
4. Omiljena knjiga.
5. Omiljeni lik iz TV serije
6. Neostvarena želja
7. Koje kuhinjske stvarčice najviše koristite pri kuvanju?
8. Najranije sećanje iz detinjstva.
9. Koju osobinu najviše volite kod drugih?
10. Koju osobinu najmanje volite kod sebe?
11. Da li robujete tehnologiji (mobilni, kompjuteri...)?

A blogovi kojima prosleđujem pitanja su


Vrtaljica
Tina's cooking! 
Svaštarica
Pipi u kuhinji
Na tanjiru
Just Good Food
My pans and pots
Slasno i opasno
Moje amatersko kuhanje
T and T kitchen
Taste of life

Tuesday, 6 August 2013

Letnji recepti / Summer Recipes

Evo mene opet nakon letovanja. Ovaj post sam trebala da objavim pre puta, ali u svoj frci oko pakovanja i spremanja nisam našla vremena. Znam da su užasne vrućine i da se nikom ne kuva, pa vam zato nudim recepte koji se brzo spremaju, a idealni su za letnje vreme. 
Prvo je salata sa kupusom, poznata i kao coleslaw, ali ovoga puta uz dodatak karija. Zatim ide grčki feta namaz, jako sličan urnebes salati. Sledeći recept je nešto između fritate i kiša, u nedostatku mašte nazvaću ga letnji kiš. Da li ste probali pečene masline? Meni se baš dopadaju, a naročito zato jer možete da kombinujete začine koje volite i uvek možete dobiti neki novi ukus. I za kraj grčki feta tart. Iako sam punoooo puta bila u Grčkoj ovakav tart tamo nisam probala. Recept sam slučajno našla na netu. Nemojte da vas odbije ne baš privlačan izgled, ukus je super. Testo je mekano, neko bi možda rekao gnjecavo, jedino što ću sledeći put ubaciti u sir i malo belog luka.Nadam se da će svako naći nešto za sebe!
Kupus salata sa karijem
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika karija
  • 1 manja glavica kupusa
  • 2 šargarepe
  • 100gr majoneza
  • 2 kašike kisele pavlake
  • so,biber
Priprema:
U manjem tiganju na srednjoj vatri zagrejati ulje, dodati kari i pržiti oko 1 minut. Skloniti sa vatre i ohladiti.
Sitno iseckati kupus, a šargarepu narendati. Pomešati majonez, pavlaku, kari, so i biber i pomešati sa povrćem. Ohladiti pre služenja.

Feta namaz

Potrebno:
  • 200gr fete
  • 1 čen belog luka, sitno seckanog
  • 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike limunovog soka
Priprema;
Pomešati mrvljenu fetu sa ostalim sastojcima i ohladiti.

Letnji tart

Potrebno:
  • 5 jaja
  • 4 kašike mleka
  • 2 kašike ulja
  • 4 mlada luka
  • 100gr čeri paradajza
  • 100gr šunke
  • 100gr fete
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Okrugli pleh prečnika 20cm ubaciti u rernu da se greje.
Umutiti jaja sa mlekom. Izvaditi pleh iz rerne i sipati ulje. Okretati pleh da se obloži uljem. Staviti seckan mladi luk i prepolovljeni paradajz, pa seckanu šunku i mrvljenu fetu. Sve preliti jajima i peći oko 20'.


Pečene masline

Potrebno:
  • mešavina maslina
  • nekoliko čena belog luka
  • začinske trave (origano,majčina dušica, lovor, ruzmarin, peršun)
  • maslinovo ulje
  • biber
Priprema
Zagrejati rernu na 220C. U plehu pomešati sve sastojke i peći oko 15-20'. Služiti na sobnoj temperaturi.

Feta Tart (Alevropita)

Potrebno:

  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašičice votke
  • 1 jaje
  • 150gr brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/8 kašičice praška za pecivo
  • 300gr fete
  • 2 kašike maslaca
Priprema:
Zagrejati rernu na 250C. Okrugli preh prečnika 20cm ubaciti u rernu.
Umutiti 2 kašike ulja, votku, jaje i jednu šolju (230ml) vode. Posebno pomešati brašno, so i prašak za pecivo. Pomešati suve i mokre sastojke.
Ostatkom ulja podmazati vrući pleh i sipati masu. Po testu rasporediti mrvljenu fetu i staviti parčiće maslaca. Peći oko 25' da porumeni. Služiti toplo.



Curried Coleslaw

Ingredients:

  • 2tbsp olive oil
  • 1tbsp curry powder
  • 1 smaller cabbage
  • 2 carrots
  • 100gr mayonnaise
  • 2 tbsp sour cream
  • salt,pepper
Directions:
In a small pan heat the oil over the middle heat. Add the curry powder and cook for 1'. Remove from the heat and cool.
Shred the cabbage and grate the carrots. Mix the mayonnaise, sour cream, curry, salt and pepper. Mix with the vegetables and chill.

Feta Spread

Ingredients:
  • 200gr feta cheese
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 tsp chili flakes
  • 3 tbsp olive oil
  • 3 tbsp lemon juice
Directions:
Mix the crumbled cheese with the rest of the ingredients and chill before serving.

Summer Tart

Ingredients:
  • 5 eggs
  • 4 tbsp milk
  • 2 tbsp olive oil
  • 4 spring onions
  • 100gr cherry tomatoes
  • 100gr ham
  • 100gr feta cheese
Directions:
Preheat the oven to 180C. Put a round 20cm pan into the oven to heat up.
Whisk the eggs and milk. Take the hot pan from the oven and pour the oil. Swirl the pan to coat. Put the chopped onion and halved tomatoes into the pan, then add chopped ham and crumbled cheese. Pour the egg mixture over. Bake for 20' until set.

Baked Olives

Ingredients:
  • a mix of olives
  • a few cloves of garlic
  • a mix of herbs (rosemary, thyme, parsley, oregano, bay leaf)
  • olive oil
  • pepper
Directions:
Preheat the oven to 220C. Mix all the ingredients and bake for 15-20'. Serve warm.

Feta Tart

Ingredients:
  • 6 tbsp olive oil
  • 2 tsp vodka
  • 1 egg
  • 150gr flour
  • 1/4 tsp salt
  • 1/8 tsp baking powder
  • 300gr feta cheese
  • 2 tbsp butter
Directions:
Preheat the oven to 250C. Put  a round 20cm pan into the oven to heat up.
Whisk 2tbsp of oil, vodka, egg and 1 cup of water. In a separate bowl mix the flour, baking powder and salt. Pour wet mixture over dry mixture and whisk until smooth.
Brush remaining oil over the bottom of hot pan and pour the batter. Distribute crumbled cheese over the butter and dot with butter. Bake for 25' until golden brown. Serve warm.